Stiri medicale

Rusia: 1 din 7 voluntari vaccinați cu Sputnik V împotriva COVID-19 are efecte secundare

Publicat: 21 sept. 2020
Asistentă se pregătește sa facă un vaccin
Asistentă se pregătește sa facă un vaccin

Una din șapte persoane care a primit vaccinul Sputnik V fabricat de Rusia, ca parte a studiilor clinice, a experimentat efecte secundare, cum ar fi durerea locala și slăbiciunea musculară, a declarat Mikhail Murashko, ministrul rus al sănătății. Vaccinul a fost dezvoltat de Institutul de Cercetări Gamaleya și de ministerul rus al apărării.

Rusia a aprobat vaccinul, chiar dacă studiile clinice la scară largă erau în așteptare.

Până la 300 de voluntari au fost vaccinați cu Sputnik V până acum. „Aproximativ 14% au mici probleme de slăbiciune musculară, dureri musculare timp de 24 de ore și o creștere ocazională a temperaturii corpului”, a spus Murashko, citată de agenția de știri de stat.

Cei care au participat la studiile la om vor primi o a doua doză în termen de 21 de zile. Potrivit ministerului rus al sănătății, vaccinul va oferi protecție împotriva COVID-19 timp de până la doi ani.

În prezent sunt în curs studii clinice de fază 3 al Sputnik V, care este primul vaccin înregistrat în lume împotriva pandemiei. Acesta implică peste 40.000 de oameni.

Între timp, desi 1 din 7 voluntari vaccinați cu Sputnik V împotriva COVID-19 are efecte secundare, india intenționează să efectueze un studiu clinic al Sputnik V. Agenția de știri PTI a raportat că India „explorează posibilitatea cooperării dintre cele două țări pentru folosirea vaccinului rusesc anti-COVID-19”.

Rusia a transmis că va vinde 100 de milioane de doze de Sputnik V către India. Fondul rus de investiții directe a semnat un acord cu laboratoarele Dr. Reddy din Hyderabad în acest sens. Firma va efectua un studiu clinic și va distribui vaccinul în India.

Vaccinul va fi disponibil în India până în decembrie, dacă lucrurile merg conform planului și dacă studiile clinice vor avea succes.

Adauga un comentariu