International

Rusia a activat un radar antiracheta. Dmitri Medvedev: Este un prim semnal adresat NATO

Publicat: 29 nov. 2011
1
O noua statie radar capabila sa monitorizeze lansarile de rachete din Atlanticul de Nord, precum si scutul american antiracheta din Europa, a fost activata marti in enclava rusa Kaliningrad, in prezenta presedintelui Dmitri Medvedev, informeaza Mediafax.
Presedintele Rusiei a participat la ceremonia de lansare a statiei radar in timpul unei vizite in Kaliningrad. „Sper ca acest radar va functiona adecvat si isi va indeplini sarcinile”, a declarat Medvedev in prezenta echipei care opereaza statia, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.
O sursa din Ministerul rus al Apararii anuntase anterior ca radarul va intra in functiune la 1 decembrie. 
Presedintele rus a declarat saptamana trecuta ca a ordonat lansarea statiei radar ca raspuns al Rusiei la planurile Statelor Unite de a instala elemente ale scutului antiracheta in Europa. Rusia intentioneaza de asemenea sa amplaseze rachete tactice Iskander in regiunea Kaliningrad, in viitorul apropiat.
Rusia incearca sa obtina garantii scrise, constrangatoare din punct de vedere juridic, ca scutul antiracheta nu este indreptat impotriva sa. Washingtonul refuza sa ofere garantii scrise si adauga ca nu isi va modifica planurile in pofida protestelor Moscovei.
Statia radar Voronej-TM a fost activata, a declarat Medvedev, dupa ce pe 23 noiembrie amenintase ca vor fi instalate sisteme balistice la Kaliningrad daca Statele Unite si NATO vor continua sa puna Rusia in fata „faptului implinit”.
„Sper ca acest demers va fi considerat de partenerii nostri ca fiind un prim semnal ca tara noastra este pregatita sa raspunda in mod adecvat amenintarilor sistemului antiracheta al NATO la adresa capacitatilor strategice nucleare ruse”, a avertizat Medvedev.
„Daca acest semnal nu va fi auzit, vom utiliza alte mijloace de aparare, vom lua masuri severe, cum am promis pe 23 noiembrie”, a insistat Medvedev.
Presedintele rus a reamintit ca Moscova cere de multe luni garantii ca sistemul american antiracheta nu va ameninta Rusia. „Nu ne mai putem multumi cu promisiuni verbale ca sistemul antiracheta american nu este indreptat impotriva Rusiei”, subliniaza liderul rus.
Medvedev a explicat ca activarea radarului antiracheta „nu va inchide usa dialogului pentru discutarea acestor chestiuni cu partenerii” occidentali. Aceste echipamente sunt „un instrument pentru controlul spatiului aerian si nu reprezinta o amenintare pentru vecinii Rusiei”, a dat asigurari Medvedev. Statia radar Voronej-TM permite supravegherea simultana a 500 de obiecte zburatoare, pe o raza de circa 6.000 de kilometri, a explicat ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov. 
Adauga un comentariu