Cultural

Rusia a primit o lovitură puternică din partea României. Ce decizie a luat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Publicat: 26 mai 2022
Sebastian Burduja ofera declaratii de presa
România nu va mai participa de această dată la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna

Rusia a primit o lovitură puternică din partea României după ce Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a luat o decizie importantă în urmă cu puțin timp. Se pare că țara noastră nu va mai participa de această dată la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna.

Decizia a fost luată din cauza războiului condus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Informațiile au fost făcute publice printr-un comunicat de presă apărut în urma unei conferințe cu toate statele membre IUCN. Potrivit comunicatului, hotărârea va intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022.

„Astfel, ca urmare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, autoritatea de stat pentru cercetare și responsabilă pentru coordonarea cooperării României cu IUCN, a decis suspendarea evenimentelor comune IUCN-RO și întreruperea participării la acțiuni organizate de IUCN (conferințe, ateliere de lucru, seminarii, etc) care implică autorități și instituții publice”, sunt câteva detalii făcute publice prin intermediul comunicatului.

Rusia a primit o lovitură puternică din partea României

Potrivit declarațiilor făcute de Ministerul Cercetării din România, țara noastră va lua mai multe măsuri în ceea ce privește implicarea în următoarele proiecte IUCN. Astfel, toți românii trimiși deja în delegație urmează să se întoarcă în țară, iar eventualele contracte care ar fi trebuit încheiate cu IUCN și care urmau să fie finanțate de România, vor fi anulate.

Ministrul Sebastian Burduja a declarat că această decizie a fost luată încă de săptămâna trecută, deoarece nu tolerează modalitatea în care Rusia a ales să trateze conflictele cu Ucraina. De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Tudor Prisecaru, a susținut că hotărârea are o bază solidă și urmează să fie prezentată și celorlalți membrii ai IUCN.

„Este o decizie firească și necesară, în contextul actual tot mai complicat. Decizia ministerului clară și fermă va fi comunicată astăzi de reprezentantul României și va intra în vigoare de la 1 iunie 2022. Menționăm că România nu a mai achitat cotizația României la IUCN de anul trecut și nu o va face, atât timp cât situația din Ucraina se menține”, a menționat Sebastian Burduja.

Rusia asigură coridor umanitar pentru navele din Marea Neagră care exportă alimente din Ucraina

Rusia declară că ar putea asigura coridor umanitar pentru navele din Marea Neagră , în contextul în care prim-vicepremierul Ucrainei, Iulia Sviridenko, declara luni, 23 mai, că un coridor pe mare pentru trecerea în siguranță a navelor care exportă produse agricole din orașul-port Odesa trebuie să fie asigurat de comunitatea internațională pentru a ajuta Ucraina și pentru a se evita foamea în lume.

De asemenea, ministrul adjunct de externe rus Rudenko a mai spus și că Rusia va discuta posibilitatea de a face schimb de prizonieri cu Ucraina, doar după ce soldații ucraineni care s-au predat vor fi condamnați pentru crime de război.
Comentarii
  • Ce nătărău arogant Burduja ăsta! „Nu tolerează” păduchele tocmai elefantul care-i susține în multe privințe economia.
    Mai citește, omule, rapoartele ONU, să vezi cine e agresorul și, dacă ai un dram de minte, judecă cine e de condamnat și cine e de susținut în cazul acestui genocid organizat de NATO cu sprijinul și în dauna UE.
    Vei vedea că violatorii și criminalii sunt cei din tabăra galben-albastră pe ai cărei refugiați s-au grăbit să-i primească mai toate țările Europei iar acum nu mai reușesc să le contenească infracțiunile și tulburările ordinii și liniștii publice.
    Cât despre problema centralei nucleare… doar n-avem nevoie de energie…

  • Asta demonstrează că Burduja, ajuns ministru prin prisma relațiilor familiale, nu are nicio legătură cu cercetarea. Doar n-o avea guvernul vreun membru mai deștept decât cel care l-a numit.

Adauga un comentariu