Economic Local

Rusia a redus cu 10% pretul la gaze pentru unii consumatori europeni

Publicat: 17 feb. 2012
1
Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni, relateaza astazi BBC Russian si The Financial Times, cu referire la o declaratie a vicepresedintelui Gazprom Aleksandr Medvedev.
Aceasta reducere vizeaza contractele pe termen lung incheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franta), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) si Botas (Turcia), potrivit Agerpres. 
„Partenerii nostri ne-au cerut sa luam in calcul o reconsiderare a pretului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a pretului la livrarile de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativa a preturilor cu o medie de 10%”, citeaza Gazeta.rus declaratia facuta de Aleksandr Medvedev, seful diviziei de exporturi a Gazprom. 
„Pretul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc”, a mai spus el, indicând totodata ca monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clientilor sai privind cresterea procentului de gaze legat de pretul de pe piata spot (denumire generica data pietei pentru marfa efectiva a carei livrare este imediata facându-se contra bani gheata). 
Gazprom a mai revizuit in trecut pretul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, in 2010, gigantul rus a redus pretul contractual la gaze pentru un numar de companii italiene, slovace, franceze si germane, mentioneaza BBC Russian.
Adauga un comentariu