Razboi în Ucraina

Rusia acuză Ucraina că a atacat platforme petroliere capturate de Moscova în Marea Neagră

Publicat: 22 iun. 2022
platforme petroliere din Marea Neagra
Trei platforme offshore, turnurile Boiko, au fost anterior capturate de Moscova de la ucraineni în anul 2014

Rusia acuză Ucraina ca a lansat atacuri cu rachete împotriva a trei platforme de extracție a gazelor din Marea Neagră, la sud de Odesa, într-o aparentă escaladare a încercărilor Kievului de a slăbi dominația maritimă a forţelor armate ruse, transmite The Guardian.

Olga Kovitidi, membră a „Consiliului Federației” din peninsula ucraineană Crimeea, ce a fost anexată de Rusia, a declarat pentru agenția rusă de presă Interfax că incendiul nu a fost stins iar flăcările se apropie de puțul platformei.

Rusia acuză Ucraina că a atacat platforme petroliere din Marea Neagră

Șapte persoane erau dispărute iar trei sunt rănite după atacuri ale Ucrainei, acuză Rusia. Potrivit declaraţiei autoproclamatului șef al Crimeei ocupate, Serghei Aksionov, a spus că o „operațiune de salvare cu participarea navelor de patrulare și aviație” era în curs de desfășurare.

„În ceea ce privește incendiul, acesta nu s-a oprit la turn. Focul s-a apropiat de puț în timpul nopții”, a declarat Olga Kovitidi.

Trei platforme offshore, turnurile Boiko, au fost anterior capturate de Moscova de la ucraineni în anul 2014. Kievul precizează că sunt folosite pentru recunoaștere militară și pentru a ajuta la exercitarea controlului unei porțiuni mai mari din Marea Neagră.

Un parlamentar ucrainean din regiunea Odesei, Oleksei Gonciarenko, a spus în dimineața zilei de luni, 20 iunie, că mai multe rachete au fost trase către platforme. Conform lui Aksionov, 109 persoane se aflau în total pe trei platforme, iar 21 dintre ele au fost evacuate. Potrivit aceleiaşi surse, prima platformă a fost cel mai serios lovită: „Acolo se aflau 12 persoane, cinci dintre ele au fost rănite, iar căutarea celorlalte continuă”.

Olga Kovitidi, desemnată senatoare de Crimeea de către Moscova, a mai declarat că nu au existat victime pe celelalte două platforme. Cu puţin timp mai devreme, deputatul ucrainean Oleksii Honcearenko a confirmat că a fost vorba despre atacuri cu rachete.

„Atacul cu rachete împotriva platformelor a redus producţia rusă de gaz în Marea Neagră”, a scris acesta pe Telegram.

Tentativă a Ucrainei de a ajunge în Marea Neagră

Cele trei platforme sunt situate la circa 100 km de Odesa şi la 150 km de peninsula Crimeea, pe platoul Mării Negre. Compania Cernomorneftegaz, ce a fost naţionalizată în 2014 de autorităţile proruse din Crimeea, exploatează mai multe zăcăminte de petrol şi gaz în Marea Neagră şi în Marea Azov.

Conform surselor, atacul de luni, 20 iunie, a fost primul raportat contra unei infrastructuri offshore de hidrocarburi în Crimeea de la debutul invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Un atac asupra platformelor de extracţie a gazelor ar reprezenta o încercare suplimentară a Ucrainei de a ajunge în Marea Neagră, la trei zile după ce a spus că a distrus un remorcher rusesc lângă Insula Șerpilor, folosind rachete Harpoon fabricate în Occident.

Totodată, amintim faptul că luna trecută a apărut informația cum că Danemarca va furniza un sistem de apărare a coastei Harpoon pentru Ucraina, cu rachete care au o rază de 124 de km. Acesta operează pe lângă rachetele Neptun ale Ucrainei, care au scufundat crucișătorul Moscova în aprilie.

Cu toate acestea, se pare că Rusia acuză Ucraina că a atacat platforme petroliere capturate de Moscova în Marea Neagră.
Comentarii
Adauga un comentariu