International

Rusia amenință țările ONU care vor avea un vot favorabil sau o abţinere pentru suspendarea Moscovei din Consiliul pentru Drepturile Omului

Publicat: 06 apr. 2022
vot-onu
Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, urmează să voteze această măsură joi

Rusia a transmis un avertisment către statele membre ale Națiunilor Unite că un vot favorabil sau o abținere față de încercarea Statelor Unite de a suspenda Moscova din Consiliul pentru Drepturile Omului va fi văzut ca un „gest neprietenos”, care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale. Avertismentul Rusiei ar fi fost făcut printr-o notă scrisă.

Statele Unite au anunțat luni, 4 aprilie, că vor solicita ca Rusia să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce Ucraina a acuzat trupele ruse că au ucis sute de civili în oraşul ucrainean Bucea.

Măsura urmează să fie votată joi

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, urmează să voteze această măsură joi.

O majoritate compusă din două treimi din membrii cu drept de vot – abţinerile nu contează – poate suspenda o ţară din Consiliul pentru Drepturile Omului, care este alcătuit din 47 de membri şi are sediul la Geneva, pentru încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului.

Rusia a îndemnat țările membre ONU să ia atitudine împotriva mișcării anti-ruse

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a îndemnat ţările să ”ia atitudine împotriva rezoluţiei anti-ruse”.

”Este de menţionat că nu doar sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, ci şi o poziţie echidistantă cu privire la vot (abţinere sau neparticipare) va fi considerat un gest neprietenesc”, potrivit notei scrise.

”În plus, poziţia fiecărei ţări va fi luată în considerare atât în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cât şi în cooperarea cu privire la chestiune importante în cadrul ONU”, se mai arată în nota scrisă.

Misiunea Rusiei la ONU nu a comentat nota scrisă

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a refuzat să comenteze nota scrisă, pentru că nu era publică. Acesta este al doilea an din mandatul de trei ani al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului.

”Amenințarea flagrantă şi deschisă a Rusiei la adresa ţărilor care votează să o suspende din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU este doar o dovadă suplimentară că Rusia trebuie suspendată imediat din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU”, a declarat, miercuri, Olivia Dalton, purtătorul de cuvânt al misiunii SUA la ONU.

Adunarea Generală a suspendat în trecut o ţară din Consiliul pentru Drepturile Omului. În martie 2011, Libia a fost suspendată în unanimitate din cauza violenţe provocate de către forţele loiale liderului libanez de la acea vreme, Muammar Gaddafi, împotriva protestatarilor.
Adauga un comentariu