Actualitate

Rusia anunță că retrage o parte din trupele care sunt la granița cu Ucraina

Publicat: 15 feb. 2022
militar rus în tranșee
Rusia anunță că retrage o parte dintre trupe

Ministerul rus al apărării spune că unele trupe poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor după ce au terminat exercițiile. Liderul Germaniei urmează să se întâlnească mai târziu cu Vladimir Putin la Moscova, în timp ce Occidentul avertizează că Rusia ar putea invada Ucraina iminent.

Olaf Scholz, care a vizitat Kievul luni, va repeta avertismentele că Rusia ar fi pedepsită cu sancțiuni dure dacă acest lucru s-ar întâmpla. SUA și Marea Britanie spun că rămâne o fereastră crucială pentru diplomație. Ministrul de externe al Rusiei mai spune că diplomația este „departe de a fi epuizată” Prim-ministrul Boris Johnson este de așteptat să țină o întâlnire Cobra (întâlnire organizată în condiții speciale – un fel de CSAT) mai târziu pentru a discuta răspunsul Marii Britanii

Unele trupe sunt scoase de la granița cu Ucraina, spune Rusia

Ministerul rus al Apărării spune că unele trupe poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor după ce au terminat exerciții, potrivit agenției de presă Interfax. Dar exercițiile la scară largă în toată țara continuă, adaugă Interfax. În replică, secretarul de externe al Marii Britanii spune că guvernul crede în continuare că o invazie a Ucrainei este „foarte probabilă”, în ciuda faptului că ministrul de externe al Rusiei a spus că posibilitățile de diplomație sunt „departe de a fi epuizate”.

„Știm că rușii sunt foarte pregătiți, au trupele care înconjoară Ucraina și ar putea face asta în foarte scurt timp. Dar nu este sigur și mai este timp pentru diplomație. Mai este timp ca Rusia să se retragă din prag.”

Autoritățile din SUA au vorbit cu cele din Marea Britanie pe subiectul unei posibile invazii ale Rusiei

Prim-ministrul Boris Johnson și președintele Joe Biden au susținut luni un apel telefonic în care au convenit că rămâne „o fereastră pentru diplomație” și este încă posibil un acord pentru a evita un conflict.  În convorbire, președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au spus că rămâne o „fereastră crucială” pentru diplomație și pentru ca Rusia să se retragă de la amenințările sale la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat de la Downing Street.

„Liderii au subliniat că orice incursiune ulterioară în Ucraina ar avea ca rezultat o criză prelungită pentru Rusia, cu pagube de anvergură atât pentru Rusia, cât și pentru lume”, se arată în declaraţia oficială.

 

Ucraina este dispusă să renunțe la orice aderare în NATO doar ca Rusia să nu atace țara

Așadar, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a anunțat faptul că țara ar putea să renunțe la orice idee de a adera în NATO doar ca Rusia să nu atace țara. Totuși, vorbit despre faptul că Ucraina este mai bine înarmată decât în urmă cu câțiva ani mai ales în contextul în care mai multe țări din lume i-au trimis diverse echipamente militare.

„Am putea, dacă suntem amenințați și șantajați, să renunțăm la acest lucru”, a spus Prystaiko, când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.

Totusi, președintele din Ucraina a afirmat faptul că armata țării este mult mai consolidată decât în urmă cu 8 ani când Rusia a ocupat Crimeea:

„Avem cu ce să răspundem. Avem o armată mare… aceasta este o armată de multe ori mai puternică decât acum opt ani.”

 

 
Adauga un comentariu