International

Rusia anunta intarirea fortelor din Marea Neagra. Amenintarea la adresa Romaniei

Publicat: 19 apr. 2019
1

Un inalt oficial al Kremlinului a anuntat consolidarea fotelor rusesti din Marea Neagra.

Rusia efectueaza modernizarea fortelor sale din Marea Neagra tinand cont de apropierea infrastructurii NATO de tarmurile sale, corespunzator cu nevoile sale reale de securitate, a declarat vineri intr-un interviu acordat agentiei de presa oficiale TASS ministrul adjunct de externe rus Aleksandr Grusko.

‘Evident, ne modernizam fortele si echipamentele, tinand seama de faptul ca infrastructura NATO se apropie de tarmurile noastre, dar toate aceste intariri ale noastre sunt absolut adecvate si corespunzatoare nevoilor reale in materie de securitate’, a afirmat el.

Grusko a adaugat ca Rusia urmareste atent proiectele de infrastructura ale Aliantei Nord-Atlantice implementate in Romania si Bulgaria, precum si tentativele tarilor NATO de a crea puncte de sprijin acolo si de a desfasura forte suplimentare.

‘Vom raspunde la toate acestea conform viziunii noastre despre ceea ce trebuie facut pentru a ne asigura in mod fiabil interesele de aparare si securitate’, a spus in continuare oficialul diplomatic rus. ‘Nu exista nicio indoiala ca acest lucru se va face’, a adaugat Aleksandr Grusko.

Vezi si: Raportul anchetei privind Donald Trump si Rusia, dat publicitatii: "Dumnezeule, e sfarsitul presedintiei mele"

Oficialul rus sustine ca Alianta Nord-Atlantica incearca sa demonizeze activitatea militara a Rusiei la Marea Neagra. ‘In ansamblu, nimic nu s-a schimbat. Asa cum de 200 de ani Flota Rusiei se afla in Crimeea (portul Sevastopol), ea sta in continuare acolo si se afla tot acolo si atunci cand Crimeea era ucraineana, intre altele. Iar flota nu este compusa doar din nave – de suprafata sau submarine -, ea cuprinde de asemenea infanteria marina, apararea de coasta si o componenta aeriana foarte puternica’, a afirmat el.

‘In acest sens, calitatea prezentei noastre militare in Marea Neagra nu s-a schimbat deloc’, mai sustine Aleksandr Grusko, desi Moscova a anuntat in repetate randuri dupa anexarea Crimeii in 2014 ca a intreprins diferite eforturi pentru consolidarea capacitatilor sale in peninsula, inclusiv instalarea de sisteme defensive de rachete sol-aer S-400.

Statele membre NATO au aprobat in luna aprilie un pachet de masuri destinat consolidarii prezentei Aliantei in Marea Neagra, printr-o crestere a numarului de exercitii militare si monitorizarea situatiei in zona, aminteste TASS.

In luna martie, comandantul Flotei ruse din Marea Neagra, Aleksandr Moiseev, a declarat ca flota va fi completata in 2019 cu 13 nave si vase diferite, astfel incat ponderea echipamentului nou va fi de pana la 70% pana la sfarsitul anului in curs.

Adauga un comentariu