Stiri

Rusia cauta sa „interzica” sistemul de operare Windows, respectiv sa suprataxeze produsele Apple si Google

Publicat: 14 feb. 2016

Urmand exemplul altor regimuri totalitare, cum ar fi Coreea de Nord si China, Rusia a anuntat in mod public intentia de a „interzice” Microsoft Windows, apeland in schimb la tehnologii alternative care sa nu provina din Statele Unite.

Ce faci atunci cand esti liderul unei tari a carei industrie IT nu poate face fata competitiei la nivel international? Ei bine solutia gasita de German Klimenko, consultant personal al presedintelui Vladimir Putin pe probleme legate Internet, este chiar interzicerea competitiei, suprataxand jucatorii incomozi si mergand pana la excluderea din piata a produselor ofensatoare.

Vizate sunt atat produsele Microsoft, in frunte cu sistemul de operare Windows, cat si companiile americane (Apple, Google, etc), care ar urma sa fie „penalizate” cu taxe impovaratoare, dand astfel un avantaj competitiv companiilor locale, cum sunt Yandex si Mail.ru.

In interviul dat publicatiei Bloomberg, intins pe mai bine de 90 minute, Klimenko explica cum Microsoft si alte companii americane din industria IT „au ajuns la un punct fara intoarcere” atunci cand Statele Unite au impus sanctiuni economice, ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia. Si „oprind toate legaturile de afaceri cu peninsula”, este acum „inevitabil” ca Rusia sa treaca de la Windows „la un sistem de operare open-source bazat pe Linux, o miscare pe care 22.000 guverne municipale sunt pregatite sa o faca imediat”.

Klimenko a criticat si modul in care la achizitionarea unei aplicatii din magazinul Google Play sau App Store, taxa pe valoare adaugata inclusa in pretul cerut este platita in tara unde este inregistrat magazinul respectiv si nu „aici in republica noastra bananiera”.

In sprijinul planului pentru „sprijinirea companiilor locale de tehnologie”, Klimenko a anuntat ca va sustine o noua lege de taxare propusa de Andrey Lugovoi, un politician rus intrat in atentia presei internationale dupa suspiciuni de implicare in asasinarea fostului agent KGB Alexander Litvinenko in anul 2006. In forma actuala, legea va obliga companiile cu legaturi in Statele Unite la plata unei taxe reprezentand 18% din veniturile anuale, generate din vanzarea de aplicatii, carti in format electronic, continut audio/video si alte servicii pe teritoriu rusesc.

Pe termen ceva mai lung, autoritatile ruse par sa tinteasca izolarea cetatenilor tarii, controland libertatea de exprimare in mediul online dupa modelul observat deja in China si Coreea de Nord. In viziunea lui German Klimenko, internetul este „un proiect CIA” si astfel trebuie tratat ca o amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei. „Este doar o chestiune de timp. Nu va fi nicio tragedie daca Google paraseste Rusia. Yandex si Mail.ru detin tehnologii similare”.loading...

Adauga un comentariu