Razboi în Ucraina

Rusia consideră că Europa a fost luată ostatică de Ucraina

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Rusia consideră că Europa a fost luată ostatică de Ucraina
Rusia consideră că Europa a fost luată ostatică de Ucraina și că autoritățile de la Kiev nu permit accesul specialiștilor internaționali

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Rusia, consideră că Europa a fot luată ostatică de Ucraina. Asta în contextul în care autoritățile de la Kremlin susțin că Ucraina îşi bombardează centrala de la Zoporojie.

Centrala de la Zoporojie a fost, în ultimele zile, locul în care au fost lansate mai multe atacuri. Ambele părți dau vina una pe alta despre situația din zonă. Autoritățile internaționale afirmă faptul că ar exista consecințe grave asupra Europei dacă centrala ar fi afectată în vreun fel de incidente.

Rusia consideră că Europa a fost luată ostatică de Ucraina

Într-o declarație, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că dorește că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, dar că Kievul blochează o potențială vizită.

„Ei iau ostatică întreaga Europă și nu sunt împotriva incendierii acesteia de dragul idolilor lor naziști”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

Rusia a declarat de luni de zile că actuala campanie militară din Ucraina urmărește „de-nazifierea” Ucrainei – afirmații respinse de Kiev și liderii occidentali care văd acțiunile Moscovei ca o încercare de a-l răsturna pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de a ocupa părți din teritoriul de est și de sud al Ucrainei. Centrala nucleară Zaporizhzhia a devenit cel mai recent punct de foc în conflictul de luni de zile, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc că au bombardat centrală în ultimele zile.

Fabrica se află pe teritoriul controlat de Rusia, dar este condusă de personal ucrainean. Moscova spune că a făcut tot posibilul pentru a facilita o vizită a AIEA la centrala nucleară, dar că Kievul a considerat că este „util să țină AIEA la distanță”. Zakharova, purtătorul de cuvânt oficial combativ al politicii externe a Moscovei, a atacat, de asemenea, comunitatea internațională pentru că a refuzat să critice Kievul asupra atacurilor.

„Liderii Națiunilor Unite și ai AIEA, din nou și din nou, nu îndrăznesc să numească direct sursa amenințării. Ei își demonstrează refuzul de a arăta cu degetul la Kiev”, a spus ea.

Ucraina acuză Rusia pentru bombardamentele de la Zaporojie

Pe de cealaltă parte, Ucraina a lansat mai multe acuzații la adresa rușilor în contextul bombardamentelor din zona centralei nucleare de la Zaporojie. Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei Energoatom a cerut ca centrala nucleară Zaporizhzhia să devină o zonă fără armată, avertizând despre riscul unui dezastru nuclear în stilul Chornobîl, după ce bombardarea sitului a cauzat închiderea unui reactor sâmbătă.

Secretarul general al ONU a cerut ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară Zaporizhzhia, după ce Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații privind bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”, a declarat António Guterres într-o conferință de presă în Japonia luni, la două zile după ce a participat la ceremonia memorială a păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la  primul bombardament atomic din lume.

Așadar, cu toate că Rusia acuză Ucraina că a luat ostatică Europa, lucrurile din jurul centralei nucleare de la Zaporojie îngrijorează opinia internațională, chiar și ministrul Alexandru Rafila a explicat faptul că românii trebuie să-și procure pastilele cu iod.

 

Comentarii
Adauga un comentariu