International

RUSIA, data in judecata la Curtea de Arbitraj de la Haga de catre unul dintre cei mai bogati afaceristi din Ucraina

Publicat: 06 ian. 2016
1

Un om de afaceri ucrainean a inaintat o plangere impotriva Rusiei la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga in care sustine ca a fost privat in mod incorect de dreptul sau de a opera un aeroport din Crimeea dupa ce Rusia a anexat, in martie 2014, peninsula aflata pana atunci in componenta Ucrainei.

Instanta de la Haga a anuntat miercuri ca a decis sa analizeze cazul prezentat in urma cu un an de Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Ucraina, si compania Aeroport Belbek LLC impotriva Federatiei Ruse.

Citeste si Rusia nu va mai aplica deciziile CEDO

Compania lui Kolomoiski avea un contract pentru a opera terminalul pentru pasageri al aeroportului international din Sevastopol pana in anul 2020. El solicita Rusiei despagubiri pentru veniturile pierdute dupa ce a fost deposedat de folosirea aeroportului.

Omul de afaceri ucrainean a estimat pierderile sale la 15 milioane de dolari, potrivit relatarilor din presa ucraineana. El sustine ca Rusia a incalcat tratatul cu Ucraina privind investitiile reciproce.

Cofondator al bancii Privatbank, Kolomoiski are afaceri in domeniile energiei, presei si aviatiei si in sectorul metalurgic. In calitate de guvernator al regiunii Dniepropetrovsk, el s-a pronuntat ferm contra separatistilor prorusi, inarmand si finantand grupari armate locale si detasamente de voluntari.

Citeste si Rusia, condamnata de CEDO

Conform Moscovei, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga nu are jurisdictie in acest caz si de aceea Rusia nu va participa la procedurile judiciare.

Majoritatea acestor proceduri au loc de obicei in sedinte cu usile inchise. In 2014, aceasta instanta a decis ca fostii actionari ai gigantului petrolier rusesc Iukos trebuie sa primeasca despagubiri insumand 50 de miliarde de dolari din partea statului rus.

Adauga un comentariu