International

Rusia lasa Ucraina fara GAZE! Care sunt consecintele

Publicat: 25 feb. 2015
1
Gigantul rus Gazprom a avertizat ca ar putea taia livrarile de gaze catre Ucraina in termen de doua zile, marind miza in criza din estul teritoriului ucrainean – si ameninta furnizarea pentru restul Europei, scrie AFP. Anuntul Gazprom a venit cu cateva ore inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe ai Rusiei, Ucrainei, Germania si Franta, desfasurate la Paris. Compania nationala de gaze naturale a Ucrainei, Naftogaz a declarat deja ca Gazprom nu furnizeaza gazul pentru care Ucraina a platit.
Gigantul rus a a inceput sa furnizeze saptamana trecuta gaze direct catre parti ale Ucrainei aflate sub controlul separatistilor prorusi care lupta cu fortele guvernamentale, inlocuind astfel livrarile Naftogaz perturbate de daunele conductelor. „Ucraina nu a reusit sa faca in timp util o noua plata in avans pentru gaz”, a declarat CEO-ul Gazprom, Alexei Miller. „In doua zile se vor termina complet livrarile de gaze rusesti catre Ucraina, ceea ce creeaza riscuri serioase pentru tranzitul de gaze spre Europa„, a spus Miller. El a adaugat ca este nevoie de doua zile pentru ca Gazprom sa primeasca banii transferati de Naftogaz.
Dar compania ucraineana a facut deja o declaratie in care acuza Gazprom ca nu-si onoreaza livrarile de gaze preplatite. „Naftogaz a comandat 114 milioane de metri cubi, in conformitate cu conditiile de aprovizionare prevazute in „pachetul de iarna”, dar Gazprom a livrat doar 47 de milioane de metri cubi”, se arata in declaratia Naftogaz. Naftogaz se plange ca aceasta este o „incalcare” a unui acord de aprovizionare semnat in octombrie, la Bruxelles, intre ministrii energiei rusi si ucraineni si Comisia Europeana. Livrarile de gaze naturale catre Ucraina sunt vitale nu numai pentru a oferi incalzire si energie in timpul iernii extrem de friguroase, dar si din cauza rolului-cheie al Ucrainei ca punct de tranzit pentru gazul rusesc spre Europa.
Adauga un comentariu