Actualitate

Rusia nu mai livrează cele mai performante motoare de rachete din lume către SUA. Americanii au încercat să le copieze, dar nu le-a ieșit. Kremlin a vândut Chinei tehnologia

Publicat: 03 aug. 2022
Rusia nu mai livrează cele mai performante motoare de rachete din lume către SUA

Războiul pământean se întinde şi la nivel de spațiu. Vorbim despre faptul că Rusia a decis să oprească vânzările celor mai performante rachete aerospaţiale din lume către SUA. Asta în timp ce americanii au dorit să copieze tehnologia, dar fără succes.

O altă lovitură dată de administrația Putin este și relația pe care Rusia o are cu China. Nu este niciun secret că China are aspirații spațiale visând să devină un jucător important pe piața de profil. Asta în condiţiile în care oficialii comuniști nu dețin incă tehnologia completă pentru a intra în joc. Totuși, Rusia a vândut, pentru 1 miliard de euro, motoarele de rachetă.

Rusia nu livrează cele mai performante motoare de rachete din lume către SUA

Americanii au sperat că santiunile impuse către Rusia vor avea doar un singur sens. S-au înşelat, iar Rusia a anunțat recent că nu vor mai livra cele mai performante motoare de rachete din lume către SUA. Piața spațială este una în curs de dezvoltare. Sunt multe lucruri de spus despre posibilitățile pe care ţi le oferă o capacitate de exploatare a spațiului. Practic, prima țară care va fi capabilă să dețină tehnologiile aferente unor căutări spațiale ar putea să dețină și supremația planetară.

„Într-o astfel de situație nu putem furniza Statelor Unite cele mai bune motoare de rachetă din lume. Lasă-le să zboare pe altceva, cu mătură, nu știu ce”, a spus Rogozin la televiziunea de stat rusă.

Potrivit lui Rogozin, Rusia a livrat SUA în total 122 de motoare RD-180 începând cu anii 1990, dintre care 98 au fost folosite pentru a propulsa vehiculele de lansare Atlas.

Roscosmos va opri, de asemenea, întreținerea motoarelor de rachete pe care le-a livrat anterior în SUA, a spus Rogozin, adăugând că SUA mai aveau 24 de motoare care vor rămâne acum fără asistență tehnică rusă.  Rusia a declarat anterior că suspendă cooperarea cu Europa privind lansările spațiale din portul spațial Kourou din Guyana Franceză, ca răspuns la sancțiunile occidentale asupra Ucrainei.

China devine un important jucător mondial cu ajutorul Rusiei

Rusia și SUA sunt cei mai importanți jucători internaționali când vine vorba despre cercetarea spațiului. Rusia deține, așa cum a fost precizat mai sus, cea mai avansată tehnologie în ceea ce privește motoarele de rachete. China a intrat mai târziu în acest joc și nu este dezvoltată din mai multe considerente. Cea mai mare provocare pentru autoritățile de la Beijing este reprezentată de motoarele sotisficate În ciuda faptului că China are un număr mare de rachete spaţiale sau sateliţi, rămân în urmă în ceea ce priveşte motoarele aeriene. Motorul rachetei este una dintre cele mai importante componente dintr-o rachetă. Un motor performant crește eficiența unei lansări de succes, dar scade şi din timpii de deplasare. SUA au investit sume considerabile în dezvoltarea rachetelor şi au decis să nu împrumute tehnologia vreunei țări, cu toate că China ar putea oferi sume importante de bani.

Totuşi, americanii au primit o mare lovitură din modul în care Rusia abordează situaţia. Așadar, administrația de la Kremlin a decis să vândă tehnologie spațială către China. Datele internaţionale arată că tehnologia transferată de Rusia în China se ridică la valoarea de peste 50 de miliarde de dolari.

Cine câștigă războiul spațial dintre Rusia și SUA?

De exemplu în anii 90, SUA au cheltuit peste 1 miliar de dolari pentru a achiziţiona două motoare pentru rachetele de tip RD-180. Rusia a refuzat iniţial să vândă tehnologia, dar insistentele SUA au dus la un deznodăpmânt previzibil. Așadar, Rusia a vândut productul finit, iar americanii, folosind abordarea anatomică – piesă cu piesă- au încercat să replice tehnologia. Lucrul acesta a fost imposibil și a făcut ca americanii să nu mai facă progrese tehnologice.

În ciuda faptului că americanii au spus că nu vor mai folosi rachete rusești, lansările de rachete americane au fost îngreunate. Din cauza problemelor tehnologice, SUA a trebuit să țină capul plecat în relaţia cu Moscova. În cele din urmă au cerut agresiv achiziţionarea a mai multor motoare de tip RD-180 și RD-181. Rusia continuă să inoveze iar în aceste momente, țara a produs o nouă generație de motoare numită RD-182. Rusia nu se oprește doar la dezvoltarea motoarelor clasice. Oficialii ruși au postat poze cu motoarele de rachete spațiale alimentate cu energie nucleară.

 

Inginerii ruși au publicat imagini cu modulul nuclear al unei rachete

Cu toate că pare desprinsă din filme SF, situația este una cât se poate de reală. Rușii au transpus în practică motoarele alimentate de puterea nucleară, iar SUA a mai primit o lovitură în acest sens. Pare că războiul spațial dintre Rusia și SUA este câștigat de Kremlin. Vom vedea dacă lucrurile pot să mai fie recuperate de către americani,sau aceștia vor cădea pe locul trei în clasamentul mondial, în contextul în care China vine tare din urmă. Desigur nu trebuie să neglijăm nici țările din zona arabă. Emiratele Unite și Arabia Saudită au resurse extraordinare de bani, și un interes deosebit pentru spațiu. Pompând cantități suficiente de bani, arabii ar putea veni tare din urmă.

Cât despre Europa, lucrurile nu stau atât de bine. Momentan Uniunea Europeană și Marea Britanie au probleme legate de criza economică, criza alimentară, de prețurile tot mai mari la facturi dar și de problema migranților.
Comentarii
 • Nici Iranul nu trebuie neglijat. Din 2009, Iranul este capabil sa puna sateliti pe orbita. Se pare ca sanctiunile le-au priit.

 • ba da, cititorule, o sa ajunga, sigur ca o sa ajunga. intrebarea e cand o sa jungem noi. vaz ca iranul a ajuns, desi e de 40 de ani sub sanctiuni. noi?

 • O aiureala. Marea tehnologie rusa s-a vazut in…”operatiunea speciala,”. Adica rachetele spatiale ruse sunt superioare celor realizate de Spaxe X ? Ma indoiesc profund. Tehnologia rusa a ramas la nivelul anilor 80-90 , din cauza coruptiei generalizate si…vodcăi.

 • Rusia este inca foarte puternica.Cat am fost cu rusii nu ne-a ajutat cu nimic,cu americanii la fel.Lupta se da intre marile puteri,restul sunt cotizanti,fie de o parte sau de cealalta.

 • Orcile nu pornea acest razboi daca nu erau tari in rachete nucleare,despre pregatirea armatei sa vazut in Uncraina,intr un razboi clasic cu NATO fara rachete atomice orcile sant mici copii

 • Pentru boii de pe net: Rusia este tehnologic la mare distanță de panaramele de americani. Diferența dintre USA și Europa este de peste 50 de ani, in toate domeniile. Americanii, pe lângă faptul ca sunt depășiți, sunt și nebuni. 4 din 5 sunt grav bolnavi cu mansarda, jumătate dintre ei au făcut sau fac pușcărie, iar din 5 copii, trei se culca flamanzi. Iaca, “Visul american”

 • N-are rost sa exageram, nici de o parte, nici de cealalta. Este clar ca SUA este in declin. China urca puternic. Bugetul chinez pentru cercetare (410 mld dolari) intrece bugetele insumate alocate in acest scop de Germania, Japonia si Franta. Da, chinezii copiaza, dar copiaza cu talent. Rusii? Extrem de creativi, ca intotdeauna.

  Intrebarea este ce facem noi? Ne ridicam, sau ramanem o colonie de mana a treia? Ne multumim sa comentam amar, sau schimbam macazul? Daca vrem un viitor pentru copiii nostri, ar fi momentul sa actionam.

 • Ce facem noi? Ne complacem in a trancani pe net. Macar de l-am boscorodi pe ala de la invatamant care strica si bruma de scoala care a mai ramas.

 • Andrei, ce vrei sa spui? Ca americanii fac motoare de racheta foarte bune, da nu vor sa le uzeze, si de aia folosesc motoare rusesti?

 • Nu, Anonimule! Le tin secrete ca sa nu stie lumea ca le au. Motoarele.
  Treaba e cu schepsis si e cam asa : ai o prietena trasnet, da’ o tii ascunsa si umbli cu o baba ca sa nu stie lumea ca tu ai o prietena trasnet.

 • ha ha…pai americanii nu mai folosesc motoare rusesti de cativa ani…acum au motoare dezvoltate de SpaceX si de Blue Origin…plus cele dezvoltate de NASA…articolul este doar PROPAGANDA RUSEASCA!!!

Adauga un comentariu