Actualitate

Rusia poate sista livrarea de gaze naturale către Finlanda

Publicat: 13 mai 2022
Rusia poate anula livrarea de gaze naturale catre Finalanda - imagine cu extractia de gaze naturale
Rusia poate reacționa dur după ce Finlanda a decis să adere la NATO și poate sista livrarea de gaze naturale

Finlanda și-a manifestat intenția de aderare la NATO, iar Rusia ar putea sista livrarea de gaze naturale către țară. Totuși, Finlanda folosește doar în proporție de 5% gaze naturale din Rusia.  Dar o parte din industria Finlandei va avea puternic de suferit și va trebui să găsească resurse alternative prin care să-și mențină producția la cote ridicate.

Vă aducem aminte faptul că Finlanda aderă la NATO, iar acest lucru ar însemna sfârșitul a decenii de neutralitate pentru țara nordică. Finlanda a devenit neutră prin Constituție după războiul de iarnă.

Rusia poate sista livrarea de gaze naturale către Finlanda

Politicienii din Finlanda au fost avertizaţi că, odată cu dorința de aderare la NATO, Rusia ar putea întrerupe livrarea de gaze naturale către țară. Acest lucru ar însemna o gaură importantă în economia țării. Totuși, este bine de precizat faptul că în pofida faptului că majoritatea gazului folosit de finlandezi provine din Rusia, asta înseamnă doar 5% din consumul anual de energie. Asta nu înseamnă automat că Finlanda poate renunța ușor la importul din Rusia. Sunt giganți precum Neste sau Metsa, sau companii din industria chimică, alimentară care vor simți din plin lipsa gazelor rusești. Aceștia, dacă livrarea de gaze ar sista, vor trebui să găsească surse alternative de energie.

Neste este unul dintre giganții din Finalanda care poate suferi din cauza Rusiei și a posibilității sistării livrării de gaze naturale

Oricum, problema în Europa este una destul de mare după ce Ucraina nu livrează gaze naturale prin conductele sale pentru că, conform guvernului de la Kiev, zona cu conductele ce permiteau transportul este ocupată de forțele rusești care ar redirecționa exportul către statele separatiste. Informația a fost negată de Gazprom care a subliniat că din punctul lor de vedere nu există vreo reținere la export. Rusia folosește livrarea de energie ca o armă geopolitică și puitem observa acest lucru după ce oficialii de la Kremlin au sistat livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, cele două țări acuzând că le-au fost încălcate contractele semnate cu autoritățile rusești.

Finlanda vrea să adere la NATO și ar putea stârni furia Rusiei

Finlanda și-a manifestat joi intenția de a adera la NATO, iar acest lucru ar duce automat la o reacție dură din partea Rusiei. După războiul de iarnă, Finlanda și-a declarat neutralitatea. După invazia din Ucraina, atât Suedia cât și Finlanda și-au revizuit atitudinea spunând că sunt pregătite să adere la NATO. O aderare la NATO poate însemna un răspuns dur din partea Rusiei.

Acest semnal care vine din Finlanda, și probabil în curând și din Suedia, este, de asemenea, un semnal pentru restul lumii că Occidentul nu dă înapoi, că suntem uniți și că avem cea mai bună intenție să ieșim. (…) spunea Michael Gahler.

Jurnaliştii internaționali au făcut o analiză a mișcărilor pe care le poate lua Rusia împotriva Finlandei. Așadar, nu sunt excluse mișcări militare, cu toate că forțele rusești concentrate în nord au fost redistribuite în Ucraina pentru a lupta pe frontul din Donbas. Specialiștii geopolitici menționează că ar putea izbucni un război hibrid sau o acțiunea de propagandă împotriva NATO. Vom vedea dacă Rusia va sista livrarea de gaze naturale către Finlanda și dacă vom avea parte de o mișcare militară către țara nordică.
Adauga un comentariu