International

Rusia și China au trimis vase de luptă aproape de Japonia

Publicat: 24 iun. 2022
nave de lupta si avioane
Flotila de cinci nave rusești se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud

Cel puțin opt nave de război din Rusia și China au fost observate în mările din apropierea Japoniei în această săptămână. Este un alt semn al presiunii aparente pe care cei doi parteneri o exercită asupra Japoniei, pe măsură ce relațiile se deteriorează din cauza crizelor din Ucraina și Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că forțele sale au observat cinci nave de război rusești, conduse de un distrugător antisubmarin, navigând prin strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia de Coreea de Sud. Flotila de cinci nave rusești se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Vase de luptă aproape de Japonia

Marți, 21 iunie, cel puțin două vapoare de război și o navă de aprovizionare din China au fost observate în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri la sud de capitala Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate Type 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață ale Chinei.

Ministerul a declarat că acel grup operează în apele din apropierea Japoniei din 12 iunie.

„Aceasta este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei. Aceste activități reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia. Nu în ultimul rând, urmărirea mișcărilor forțelor militare atât rusești, cât și chinezești reprezintă o presiune asupra resurselor Forțelor de autoapărare ale Japoniei”, a declarat James Brown, profesor asociat de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo, potrivit CNN.

Nu s-a spus dacă grupurile navale din Rusia și China își coordonează acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când 10 nave de război au participat la exerciții în care au înconjurat o mare parte din arhipelagul japonez.

Recent, în timp ce premierul japonez Fumio Kishida găzduia la Tokyo un summit al liderilor Statelor Unite, Australiei și Indiei, forțele aeriene chinezești și rusești au efectuat patrule aeriene comune deasupra Mării Japoniei, Mării Chinei de Est și Oceanului Pacific de Vest. James Brown a declarat că găzduirea de către Kishida a acelui summit a fost doar unul dintre motivele pentru care Beijingul ar fi vrut să își arate nemulțumirea față de Tokyo.

„Beijingul a fost iritat de declarațiile japoneze privind securitatea Taiwanului, pe care Partidul Comunist Chinez o consideră o chestiune internă”, a explicat Brown.

De fapt, tocmai la summitul de la Tokyo, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor interveni militar dacă China va încerca să cucerească Taiwanul prin forță. Ulterior, Casa Albă a retras acest comentariu, dar SUA menține o prezență militară puternică în Japonia, trupe care ar putea intra în joc în orice conflict legat de Taiwan, scrie mediafax.ro.

De ce anume este reprezentat coșmarul strategic al Japoniei

Taiwanul și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă la sfârșitul războiului civil chinez, în urmă cu peste 70 de ani. Însă Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră insula autoguvernată ca făcând parte din teritoriul său, deși nu a controlat-o niciodată. Beijingul nu a exclus recurgerea la forța militară pentru a cuceri Taiwanul, iar Japonia vede conflictul din strâmtoarea Taiwan ca pe o amenințare la adresa securității sale.

Între timp, Moscova a fost iritată de sprijinul acordat de Tokyo Ucrainei după ce forțele rusești au invadat vecinul lor european în urmă cu aproape patru luni, a mai spus Brown. Acest sprijin a inclus impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei și expulzarea diplomaților ruși.

„Prin urmare, Rusia dorește să își folosească puterea militară pentru a intimida Japonia în speranța că acest lucru va descuraja Tokyo să impună și alte astfel de măsuri”, a adăugat Brown.

Totuși, specialistul consideră că acțiunile navale din această săptămână ale Rusiei și Chinei nu au părut a fi coordonate ceea ce reprezintă o veste bună pentru Tokyo.

„Coșmarul strategic al Japoniei este o alianță autentică între Rusia și China”, a precizat profesorul James Brown.
Adauga un comentariu