Actualitate

Rusia urmează să lanseze marea ofensivă în Donbas. Ce spune Pentagonul despre luptele din estul Ucrainei

Publicat: 20 apr. 2022
Rusia ofensivă Donbas
Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi

Potrivit oficialilor de la Pentagon, Rusia se pregătește intens să lanseze marea ofensivă în Donbas, suplimentând cu efective și tehnică militară armata concentrată în acea zonă. Totodată, americanii lucrează în ritm alert să transfere echipamente militare armatei ucrainene, pentru a face față viitoarelor atacuri ale rușilor. Nu în ultimul rând, armata rusă a dat un nou ultimatum militarilor ucraineni din Mariupol, cerându-le să se predea și garantându-le viața dacă depun armele.

În cea de-a 56-a zi a invaziei ruse, cele mai grele lupte se duc acum în estul Ucrainei. În tot acest timp, situația de la Mariupol rămâne cât se poate de gravă, iar rușii plănuiesc să radă totul de pe fața pământului la Azovstal, care încă nu a putut fi cucerit. În tot acest timp, trupele ruse se regrupează pentru o nouă ofensivă în direcția orașului Lyman. Rușii încearcă să continue operațiunile ofensive în zona de est pentru a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk. Mai mult, armata rusă continuă lansarea de rachete și lovituri cu bombe asupra infrastructurii militare și civile din întreaga Ucraină.

Rusia urmează să lanseze marea ofensivă în Donbas

Pentru ofensiva din Donbas, Rusia dispune de circa 75% din forţa de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie, a apreciat un oficial al Pentagonului. Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat un responsabil de la Pentagon.

Conform acestuia, Rusia continuă să-şi suplimenteze forţele pentru ofensiva în Donbas, unde a adus în ultimele 24 de ore încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari. Cu toate acestea, potrivit declaraţiilor date de oficiali ucraineni, Rusia a lansat deja „Bătălia pentru Donbas„, începută în noaptea de luni spre marţi cu baraje masive de artilerie şi rachete trase asupra poziţiilor ucrainene pe toată lungimea liniei frontului din estul Ucrainei.

Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA lucrează contracronometru pentru a transfera arme Ucrainei. În următoarele 24 de ore şapte avioane încărcate cu echipamente militare americane destinate armatei ucrainene vor decola spre Europa.

Estul Ucrainei a devenit prioritatea rușilor

După eşecul încercării de cucerire a Kievului, trupele ruse s-au retras din zona capitalei ucrainene şi din nordul Ucrainei, concentrându-se în prezent pe o mare ofensivă în estul Ucrainei pentru ocuparea în întregime a provinciilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. În tot acest timp, continuă luptele şi în sudul Ucrainei, aceasta fiind zona unde trupele ruse au înaintat cel mai mult la începutul invaziei.

Rusia a dat miercuri un nou ultimatum trupelor ucrainene din oraşul-post asediat Mariupol să se predea. Astfel de ultimatumuri au fost date și duminică, și luni, și marți, însă nu au fost luate în considerare de militarii ucraineni care se mai află în Mariupol. Cu toate acestea, rușii au deschis un nou coridor pentru soldaţii ucraineni care încă opun rezistenţă la Azovstal, promiţându-le că vor scăpa cu viaţă dacă depun armele.
Adauga un comentariu