Sport

RUȘINE! Sportul nu e o prioritate în România. Buget tot mai mic!

Publicat: 13 feb. 2021
Carol Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului din România
Eduard Novak spune că Ministerul Tineretului și Sportului are nevoie de o reformă

Ministerul Tineretului și Sportului va avea în 2021 un buget mai mic decât în 2020 și va primi cu 18% mai puțini bani decât în 2019

Sportul românesc trebuie să se descurce cu tot mai puțini bani de la an la an. În proiectul de buget pe anul 2021, apărut pe siteul Ministerul Finanțelor, sportul este creditat cu un buget de 543 de milioane de lei, fiind ministerul cu cea mai mică sumă alocată. În an olimpic, sportul românesc a primit bani mai puțini decât în 2019 și mult mai puțini decât acum doi ani, în 2019.
De altfel, bugetul a fost unul descrescător. În 2021 e cu aproximativ 5 la sută mai mic decât în 2020 și cu 18% mai mic decât în 2019. Pe parcursul anului însă, Sportul ar mai putea primi bani din taxele colectate din accizele pe alcool și tutun.

Ministrul Eduard Novak spune că MTS are nevoie de o reformă

În momentul în care a fost investit în funcția de Ministru, Carol-Eduard Novak a spus că MTS are nevoie de o reformă radicală, axată pe două criterii: câte medalii potențiale are o disciplină sportivă și rezultatele românilor la anumite discipline. Avem 118 federații subordonate. Am întrebat: câți manageri cheltuiesc acești bani cât trebuie? 20. Ce o să facem? De dat afară nu poți. Trebuie să creăm o strategie și o legiferare care să impună performanța. Trebuie un sistem care dă direcție, care să ne spună unde vrem să ajungem. Disciplinele cu care se pot obține cele mai multe rezultate sunt următoarele, din punctul meu de vedere: gimnastică, atletism, înot, canotaj, chiar și ciclism”, a spus Novak.

„Ciclismul e al doilea sport de la Olimpiadă ca număr de medalii la bătaie, după atletism. Ne trebuie 4-6 sporturi și dată direcția. Scrima ar putea fi în această primă categorie. Haltere, la fel, precum și handbal”, a adăugat Novak. „Ca să cerem buget mai mare, trebuie să arătăm că știm ce să facem cu banii. Vom demonstra asta la finalul acestui an, când vom merge cu datele care vor arăta că sportul merită mai multă atenție în viitor, că știm ce avem de făcut”, a mai spus Carol-Eduard Novak, ministrul Sportului.

Bugetul sportului în ultimii trei ani

2019 – 658.046.000
2020 – 570.507.000
2021 – 543.000.000

Comentarii
Adauga un comentariu