Local

Rutele de tren pe care „nasii” iau cea mai mare spaga

Publicat: 26 aug. 2012
1

@ Val de reclamatii la CFR Calatori @ Sute de reclamatii, depuse de  ieseni, ajung lunar pe masa directorului CFR Calatori @ Majoritatea dintre acestea se refera la lipsa aerului conditionat si la intarzierile trenurilor @ O buna parte dintre ieseni reclama si nesimtirea „nasilor” care fac legea prin vagoanele pe care le controleaza @ In urma cercetarilor efectuate, zeci de controlori de tren au fost deja sanctionati, iar pentru trei dintre ei va fi desfacut contractul de munca

Zeci de controlori de tren sunt sanctionati saptamanal de CFR Calatori Iasi. Numai in ultimele zile, s-au aplicat in jur de 50 de sanctiuni personalului din transporturile feroviare pentru diferite abateri. Acestia au fost sanctionati atat cu avertismente, cat si cu taieri salariale. Mai mult decat atat, reprezentantii Regionalei CFR Calatori Iasi analizeaza trei propuneri de desfacere de contract de munca ale angajatilor. „Saptamana aceasta am aplicat aproximativ 50 de sanctiuni personalului din tren, majoritatea cu luare din bani. De asemenea, avem si trei propuneri de desfaceri de contract de munca”, declara Iordan Vintila, directorul CFR Calatori Iasi.
In mai putin de o luna, Sucursala CFR Calatori a inregistrat peste o suta de reclamatii din partea calatorilor nemultumiti de unele servicii din trenuri. Majoritatea se refera la lipsa aerului conditionat din vagoane, intarzieri ale trenurilor din cauza caldurii sau atitudinea neconforma a personalului. „Majoritatea reclamatiilor sunt reale. Am avut probleme in aceasta vara din cauza caniculei. Aerul conditionat nu a facut fata, vitezele de circulatie au fost reduse, s-au inregistrat si defectari de locomotiva datorita temperaturilor ridicate. Au fost si cazuri cand personalul din tren s-a adresat cu formule care nu au fost pe placul calatorilor, le dam atentia cuvenita fiecarei reclamatii. Au fost si sanctiuni de personal, noi incercam sa civilizam personalul din tren avand in vedere greutatile reale pe care le intampinam”, a mai sustinut Iordan Vintila.

Marlanii de pe trenul Bucuresti – Iasi

Noapte de noapte, zeci de ieseni care vin cu trenul de la Bucuresti spre Iasi cu plecare din Gara de Nord de la ora 23:00, sunt nevoiti sa indure proastele conditii ale transportului feroviar oferit de Caile Ferate Romane. Fie ca este vorba de calatori singuri sau de familii alaturi de copii, corvoada celor aproximativ 400 de kilomteri este una infernala. „Sunt un calator alaturi de familia mea cu trenul pe ruta Bucuresti – Iasi (in noaptea dinspre 19 spre 20 august, cu plecare la ora 23:00 – n.r.). Va pot spune, este un adevarat calvar sa calatoresti intr-un asemenea tren noaptea cu un copil care nu are nici macar un an. Pe langa faptul ca «nasul» isi bate joc de calatorii care au platit pretul intreg in conditiile in care accepta in nesimtire spaga din partea calatorilor fraudulosi ce se urca din statii precum Mizil, Focsani sau Crasna, nici macar nu are bunul simt sa le interzica unora dintre ei sa nu consume bauturi alcoolice, sa joace carti, sa asculte manele sau sa fie agresivi… Va pot spune ca experienta mea a fost una foarte urata, atata timp cat mi-am platit biletul de tren si nu am asteptat decat conditii minime de transport”, a tinut sa precizeze un calator intr-un mesaj trimis pe adresa redactiei BUNå ZIUA IASI (BZI).

Apel la politie in drum spre Mangalia

Tot in aceeasi zi de duminica, insa pe o alta ruta, de data aceasta pe trenul Iasi – Mangalia, calatorii de la clasa I au fost nevoiti sa suporte un scandal monstru care a culminat cu un apel la 112. Conform declaratiilor unor calatori, la statia Vaslui au urcat cateva persoane de etnie rroma care nu aveau bilet, dar care si-au permis totusi sa-si ocupe locuri la clasa I. Acestea au facut galagie si au deranjat intregul vagon. Odata venit „nasul” prin vagon, situatia a scapat de sub control. Cei doi controlori s-au adresat foarte urat doamnelor care au platit bilet pentru o calatorie normala cu trenul si care au indraznit sa ceara o remediere a situatiei. „Controlorii, care erau destul de tinerei, ne-au vorbit urat. Tiganii care au urcat la Vaslui nu aveau bilete, au facut galagie mare si nu consider ca e normal ca noi sa suportam asemenea scandal din moment ce am platit bilet intreg pentru clasa I, unde ar fi trebuit sa beneficiem de un oarecare confort. In urma scandalului am sunat la 112”, declara o ieseanca ce s-a aflat la fata locului.
Reprezentantii CFR Calatori sustin ca analizeaza toate reclamatiile si ca ofera raspuns la fiecare in parte. Insa, pentru a fi luata in calcul, o reclamatie trebuie sa fie facuta in scris la biroul special constituit in acest sens din cadrul Statiei Iasi, unde exista un registru de reclamatii. „Avem un birou de reclamatii in statia Iasi, unde exista un registru special. Aici, oricine are o nemultumire, poate veni sa o depuna, trebuie sa se inregistreze, isi lasa si adresa”, a declarat Iordan Vintila, directorul CFR Calatori Iasi.

Comentarii
 • adaugati si ruta Birlad-Iasi,unde intr-o duminica in gara barlad unul din controlori invita oamenii care stateau la rand pt bilet sa urce in tren ca le da el „bilet”.Cat despre aia de pe Mangalia -Iasi,niste scursuri de oameni.

 • tin minte mai de demult , tot la trenul rapid Bucuresti Iasi de la ora ** , NASU a venit pe la casele de bilete si mai in gluma , mai in serios striga: BAI! DACA VA PRIND CU BILET LA VOI -VA AMENDEZ si prin *992 era u cala tori nene
  TRENUL FOAMEI

  • Iasi – Pascani e pe sistem privat pentru nasi. Tot vor fi prinsi odata. Uita cat de usor e de ascuns o camera de filmat cat bricheta intr-un geamantan despura la bagaje.
   Dupa care se trimite la Realitatea, Pro Tv. Dar mai intai sa se adune cati mai multi nasi pe camere.

 • De curînd am mers cu trenul pe ruta iaşi-tîrgul neamnț și condiți de doi bani.În gara de tg. neamnț iam sugerat șefului de gară că dacă tot nu pune hîrtie igienică la toaleta trenului să pună ceva buruieni ca avea destule pe peron.Am observat că toți angajați mecanicul,seful de tren,…se comportă față de pasageri de parcă ei ar fi proprietari de tren și o afacere în familie.( fac ciubuc la greu )

 • Pe trenul Iasi-Mangalia si retur..in ciuda unui salar minim pe economie dat pentru putin confort la clasa I, dat fiind ca am calatorit cu un copil mic, controlorii si-au facutd e cap cu temperaturile de *6 grade, cauzand soc termic unei persoane in varsta intrata de la ** inauntru.
  Pe drumul de intors, un control imi sugera o cuseta daca i-as da si lui ceva. Dupa care a inceput sa se manifeste nepoliticos si ridicand tonul.
  Mi-am promis ca nu voi mai urca niciodata in tren. Sper sa fie restructurat intregul serviciu sau preluat de o companie externa. De asemenea, sper ca si acesti spagari as primeasca ce merita.

Adauga un comentariu