Sanatate

Rutina de îngrijire a pielii în dermatita atopică

Publicat: 13 mai 2022

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune cutanată caracterizată prin înroșirea pielii și apariția senzației de mâncărime sau prurit.

Cu toate că nu există un tratament curativ pentru această afecțiune, anumite tratamente și rutine de îngrijire ale pielii pot ameliora simptomele și pot preveni apariția unor erupții noi.

Ce trebuie să iei în considerare pentru îngrijirea pielii cu dermatită atopică

Având în vedere că eczema se poate manifesta prin mai multe simptome, cum ar fi uscăciunea exagerată a pielii, înroșirea acesteia și apariția senzației de prurit, stabilirea unei rutine corecte de îngrijire a pielii poate fi mai greu de realizat. Mai mult decât atât, găsirea soluțiilor ideale pentru problema ta specifică poate implica testarea mai multor branduri, pentru a găsi produsele ideale.

Cu toate acestea, o astfel de rutină ar trebui să includă și să ia în considerare următoarele:

Hidratarea pielii

Hidratarea pielii reprezintă una dintre cele mai importante părți ale unei rutine de acest tip deoarece previne uscarea acesteia și senzația de mâncărime și poate diminua posibilele iritații prezente deja.

Pentru a obține o hidratare corespunzătoare este indicat să folosești produse create special pentru piele sensibilă, care nu conțin parfum sau alți posibili iritanți.

Folosirea unui săpun special

Tot pentru a preveni problemele de mai sus, este indicat să nu folosești orice tip de săpun, deoarece acesta poate usca pielea la scurt timp după baie sau duș.

Chiar dacă săpunurile sunt ideale pentru a îndepărta murdăria de pe piele, acestea pot să o și irite în anumite situații, exacerbând astfel simptomele eczemei.

Asemănător cremelor hidratante, săpunurile ideale sunt cele care nu conțin parfum și care nu sunt agresive cu pielea sensibilă.

Folosirea corticosteroizilor topici

Corticosteroizii topici reprezintă una dintre cele mai recomandate forme de tratament pentru eczemă, aceștia având rolul de a reduce inflamația de la nivelul pielii și senzația de prurit. Corticosteroizii topici sunt recomandați de către medicul dermatolog.

Cum arată o rutină generală de îngrijire a pielii cu dermatită atopică

Chiar dacă rutina poate varia în funcție de fiecare persoană în parte și de activitățile specifice dintr-o anumită zi, în general o astfel de rutină poate arăta astfel:

Dimineața

Dacă faci duș dimineața atunci este indicat să nu folosești săpun pe față. În schimb, te poți axa pe ștergerea ușoară a acesteia cu apă caldă și un material textil fin.

Hidratarea pielii se va realiza în fiecare dimineață pentru a preveni uscarea acesteia.

După hidratarea pielii se poate aplica tratamentul prescris de către medicul specialist, dacă este recomandat și indicat să fie folosit în această perioadă.

Protejarea pielii reprezintă un alt pas important, indiferent dacă o să petreci timp afară sau nu, așa că la final poți aplica și crema care te va feri de razele UV ale soarelui.

Pe parcursul zilei

Folosește săpunuri sau produse speciale pentru piele sensibilă pentru a-ți menține curate mâinile pe parcursul zilei și aplică soluție hidratantă după aceea pentru a preveni uscarea acestora.

În funcție de crema cu protecție solară pe care o folosești, o poți reaplica în această perioadă a zilei dacă așa este specificat în prospectul ei.

Seara

Înainte de a te bagă în pat, curăță pielea de toate impuritățile adunate pe tot parcursul zilei. Dacă plănuiești să faci un duș, atunci folosește apă caldă (nu fierbinte) și limitează durata acestuia la 5 sau 10 minute.

Hidratează pielea imediat după ce te-ai șters și aplică produsele recomandate de către medicul specialist, în funcție de indicațiile primite.

Chiar dacă dermatita atopică nu are tratament curativ, respectarea unei rutine de îngrijire a pielii poate diminua considerabil simptomele. Asigură-te că primești recomandările și produsele corecte pentru pielea ta și apelează la un consult dermatologic specializat, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Sursa foto: Shutterstock.com
Adauga un comentariu