Actualitate

S-a aflat! De ce a lipsit Eugen Teodorovici de la Congresul PSD

Publicat: 23 aug. 2020
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici cere Guvernului să modifice programul elevilor

Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanțe în Guvernarea PSD și candidat la șefia formațiunii politice social democrate, a refuzat să participe la Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat. Acesta a absentat deoarece consideră competiția organizată în interiorul partidului ca fiind neconstituțională și nestatuară. De asemenea, Eugen Teodorovici consideră că Marcel Ciolacu a fost votat de către membrii partidului deoarece au fost constrânși.

”Vreau să vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați dat votul la Congresul de ieri, la care eu nu am participat. Este un gest care mă onorează, dar vă mulțumesc și celor care ați fi vrut să o faceți, dar nu ați fost lăsați, celor care v-ați anulat votul sau care, la fel ca și mine ați refuzat să participați. Chiar dacă nu am participat și mi-am explicat refuzul de a fi prezent într-o competiție organizată nedemocratic și nestatutar, eu merg înainte cu credința și speranța că vom face din PSD acel partid reformat, care va reuși să schimbe întreaga clasă politică din România. Merg înainte cu credința că nu este niciodată prea târziu pentru a deveni liber și că atunci când toți PSD-iștii vom putea spune DA sau NU din convingere și nu din constrângere, atunci PSD va fi liber”, a spus Eugen Teodorovici.

Adrian Năstase, despre Congresul PSD: „Este o parte din reforma gândită de Liviu Dragnea“

Fostul lider PSD Adrian Năstase a făcut o analiză a Congresului PSD în urma căruia Marcel Ciolacu a devenit președintele social-democraților. Adrian Năstase rămâne o voce important în rândul social-democraților, chiar dacă nu mai este implicat politic.

Adrian Năstase a făcut o trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat la Congres și l-a adus în discuție și pe Vasile Dîncu. Dintre discursuri, cel mai mult i-a plăcut cel al Gabrielei Firea.

„Practic vorbind, Congresul PSD trebuia să aibă loc. Era nevoie să se acorde legitimitate conducerii partidului. Altfel, semnătura pe listele de parlamentari putea fi contestată. In plus, in felul acesta, a fost acoperită vulnerabilitatea legată de solicitarea lui Teodorovici.

Dintre discursuri, mi-a plăcut cel al Gabrielei Firea. Liber, cu empatie, critic la adresa guvernului si cu un mesaj valabil in ceea ce o priveste pe Maria. Cea căreia unii vor să-i pună o altă pălărie“, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Adrian Năstase, despre Congresul PSD

Fostul lider social democrat s-a declarat deranjat de faptul că Marcel Ciolacu și-a manifestat dorința de a se rupe de tot ce a însemnat PSD până acum.

„Corectă nevoia de identificare a noului electorat. Efortul trebuia inceput mai demult.

Proiectul politic este bine întocmit. Definirea patriotismului economic era necesară. Va fi nevoie de o curajoasă punere in aplicare.

Am o problemă cu „despărtirea de trecut”. Formula traditională, la fiecare congres era „deschidem un nou capitol”, acceptandu-se, totusi, ideea unei continuităti. Varianta actuală e mai ambitioasă. „Tabula rasa”, „Albă ca Zăpada”. Eu credeam că e necesară despărtirea de „greselile trecutului” dar – consider – „trecutul”, in ansamblul sau inseamnă rădăcinile in care se ancorează un copac puternic. Iar tăierea lor poate fi periculoasă. Oricum, nu poti, pe de o parte, să te separi de trecut si, in acelasi timp, să-ti amintesti de rolul jucat de „PSD-ul trecutului” in aderarea la UE si la NATO“, a mai precizat Adrian Năstase.
Adauga un comentariu