Diverse

S-a dat lege – Inspectorii ANAF pot sa-ti bata la usa ca sa-ti verifice situatia fiscala

Publicat: 29 ian. 2018
14

Inspectia fiscala la cetateni este prevazuta in Codul de procedura fiscala si in legislatia secundara, fiind stabilit cine poate verifica veniturile, cum se stabilesc cele  nedeclarate, ce documente trebuie sa prezinte inspectorii la verificari si ce drepturi si obligatii au persoanele fizice in timpul controlului.
 
Ce trebuie sa stie persoanele fizice despre inspectia fiscala in 2018?

Va amintim faptul ca din luna septembrie a anului 2017, durata unei verificari in ceea ce priveste situatia fiscala a unei persoane fizice este de cel mult un an de la data inceperii verificarii. In cazul persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, inspectia fiscala este efectuata pe intreg teritoriul Romaniei, de Directia verificari fiscale, structura competenta din cadrul ANAF.

Pentru verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice, organul fiscal central efectueaza urmatoarele activitati preliminare:

  • analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor institutii ori autoritati publice;
  • selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificarii situatiei fiscale personale.

 Citeste si Ce se intampla de la 1 februarie cu scutirea de impozit – Va putea fi ceruta pentru mai multi salariati

Pentru verificarea de acest tip, inspectorii ANAF procedeaza la analiza tuturor informatiilor, documentelor si a altor mijloace de proba referitoare la situatia fiscala a persoanei fizice verificate, obtinute inclusiv prin solicitarea de informatii, de la terti sau autoritati si institutii publice detinatoare, atat din tara cat si din strainatate, in baza conventiilor internationale de schimb de informatii sau, in lipsa acestora, pe baza de reciprocitate, informeaza avocatnet.ro.

Trebuie sa luati in considerare ca acum verificarea consta  in compararea intre, pe de o parte, veniturile estimate in cadrul analizei de risc si veniturile declarate de persoana fizica si/sau de platitori pentru aceeasi perioada impozabila. Daca diferenta dintre veniturile declarate si cele estimate este una semnificativa, ar trebui sa va faceti griji in privinta urmarilor, astfel ca este bine sa va luati masuri de precautie din timp.

Totusi, ce se intampla daca ANAF descopera aceasta diferenta mare?

Citeste si Impozit pe teren 2018: Cum se calculeaza si pana cand trebuie platit ca sa nu ti se puna penalitati

In cazul in care inspectorii ANAF constata astfel de diferente, acestia solicita contribuabilului prezentarea, in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare (prin care persoana este instiintata de verificare), sub sanctiunea decaderii, de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia sa fiscala, informeaza sursa citata mai sus.

Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singura data, la solicitarea justificata a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.

preluat de pe contabilul
Adauga un comentariu