Stiri medicale

S-a descoperit cauza pentru care barbatii traiesc mai putin decat femeile

Publicat: 19 ian. 2011

Potrivit unui studiu, fumatul este principalul motiv pentru care barbatii mor mai repede decat femeile.

Pana acum se credea ca femeile au o speranta de viata mai mare deoarece apeleaza mai repede la medic cand au probleme de sanatate. Organizatia Mondiala a Sanatatii rastoarna insa aceasta idée, dupa ce a analizat diferenta dintre numarul deceselor la barbati si la femei, dar si cauza mortii acestora.

In urma studiului a rezultat ca fumatul este raspunzator de 60% dintre decese. Imediat dupa fumat, in topul cauzelor deceselor este alcoolul, vinovat in 20% din cazuri, se mentioneaza in jurnalul Tobacco Control.

Oameni din 30 de tari sub lupa
Studiul se bazeaza pe date obtinute din 30 de tari din Europa. In Islanda si Marea Britanie, numarul deceselor barbatilor este mai mic decat in restul tarilor, in timp ce in Lituania si Ucraina numarul deceselor in randul barbatilor este cel mai mare. 

In majoritatea tarilor europene, in 40  pana la 60% dintre decesele inregistrate la barbati fumatul este principalul vinovat. Exceptie fac Danemarca, Portugalia si Franta, unde acest procent este mai mic. In Malta, insa, acest procent este de peste 70%.

Fumatul poate sa provoace cancerul in cateva minute  

„Acest studiu arata ca nu este pur si simplu o diferenta biologica intre barbati si femei. Faptul ca diferenta dintre sexe variaza intre tari arata ca sunt cauze sociale, dar, in mare parte, decesele sunt legate de fumat”, sustine dr. Gerry McCartney, care a condus cercetarea pentru Medical Research Council din Marea Britanie.

Renuntati la tigari pana la 30 de ani!  

In Regatul Unit, bolile legate de fumat, cum ar fi cancerul pulmonar si afectiunile cardiovasculare, cauzeaza 60% dintre decesele in randul barbatillor. In aceeasi tara, femeile traiesc in medie cu patru ani mai mult decat barbaţii. „Nu este niciodata prea tarziu sa se renunte la fumat. Este important sa investim in servicii de sprijin pentru a ajuta oamenii sa renunte la acest obicei precum si pentru a preveni acerst obicei in randul tinerilor”, a declarat Natasha Stewart, de la British Heart Foundation.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit