Magazin

S-a descoperit cum se orienteaza sobolanii prin labirint

Publicat: 05 apr. 2013
1

Oamenii de stiinta au identificat la sobolani o retea neuronala specifica. Aceasta retea creeaza o harta mentala a locatiei in care se afla aceste animale, conform LiveScience.com.

In noul studiu cercetatorii au observat celule nervoase care pornesc si se opresc, la propriu, la fel ca niste intrerupatoare de curent, pe masura ce sobolanii navigheaza printr-un labirint. Aceste observatii pot oferi indicii extrem de importante pentru a intelege modul in care creierul creeaza sentimentul locatiei, scrie Agerpres.

Oamenii de stiinta cunosteau ca in procesul de alcatuire a hartilor mentale este implicat hipocampusul, insa existau foarte putine informatii sigure cu privire la modul in care se formeaza aceste harti mentale sau de ce ajungem sa ne ratacim. Studii anterioare indicau faptul ca anumite celule speciale din hipocampus erau activate atunci cand animalele explorau un nou spatiu, insa identificarea exacta a acelor celule nervoase care transmiteau informatia catre celulele de locatie s-a dovedit foarte dificila. Gradul de dificultate este dat de faptul ca identificarea cu exactitate a fiecarei conexiuni neuronale este extrem de complicata, chiar si la animale relativ simple, asa cum sunt sobolanii.

„Creierul unui soarece este de dimensiunea unui bob de strugure. Un astfel de creier contine aproximativ 50 de milioane de neuroni care sunt interconectati in 450 de miliarde de locuri”, sustine coautorul studiului, Edvard Moser, director al Institutului Kavli.

Pentru a putea urmari intregul proces cerebral de invatare a unei noi locatii, Moser si colegii sai au creat un virus care poate introduce mici „intrerupatoare” biologice in neuronii rozatoarelor. Apoi ei au folosit fibre optice pentru a se conecta la celulele inzestrate cu intrerupator, permitandu-le cercetatorilor sa activeze acesti neuroni oricand doreau. In cele din urma ei au introdus electrozi pentru a inregistra semnalele electrice care erau transmise intre diferitele celule nervoase.

Apoi, echipa a pornit si oprit aceste intrerupatoare biologice de aproximativ 10.000 de ori, in timp ce sobolanii strabateau un labirint in cautarea hranei, fapt ce le-a permis oamenilor de stiinta sa identifice neuronii individuali cu rol in orientarea spatiala. In mod simultan, ei au masurat aceste semnale electrice care se transmiteau intre diferite celule nervoase.

Prin combinarea acestor doua informatii, echipa a putut sa recreeze reteaua neuronala care se activeaza atunci cand animalul a invatat locatia in care se afla. Conform concluziilor obtinute, mai multe tipuri diferite de celule cerebrale participa la crearea hartii locului.

Adauga un comentariu