Magazin

S-a descoperit „tratamentul perfect” pentru diferite afectiuni

Publicat: 15 mai 2013
1

Experimentele facute in laboratoarele Universitatii de Stiinta si Sanatate din Oregon, SUA, au atras atentia prin rezultatele surprinzatoare obtinute, dar si prin problemele de etica pe care le ridica.

Cercetatorii au resuit sa cloneze embrioni umani viabili, din celule ale pielii, scrie Daily Mail. Ei spera ca in acest fel vor obtine celule stem, care vor vindeca boli grave, precum Parkinosn sau Alzheimer.

Realizarile lor sunt insa criticate dur de cei care pun problema moralitatii si a unor posibile abuzuri. Unele cupluri care si-au pierdut un copil ar putea fi tentate sa ceara clonarea acestuia.

Tehnica folosita in laboratoarele din Oregon este similara celei folosite de savantii care au clonat-o pe oaia Dolly.

Cercetatorul Shoukhrat Mitalipov spune ca pentru experimente s-au folosit ovule din care a fost extras ADN-ul.

Apoi, in interiorul ovulului au fost puse celule ale pielii si s-a folosit un mic soc electric, pentru ca acestea sa inceapa sa se dezvolte in embrioni. Dupa ce embionii s-au dezvoltat 5-6 zile, din ei au fost obtinute celule stem.

Acestea se pot transforma in orice fel de celule si sunt considerate tratamentul perfect pentru diferite afectiuni.

“Descoperirea noastra ar putea vindeca milioane de bolnavi”, declara Shoukhrat Mitalipov. Aceste celule stem ar putea inlocui transplantul.

Si in trecut au mai fost clonati embrioni umani, dar pana acum nu rezistau suficient de mult pentru a putea asigura celule stem.

Paul De Sousa, medic la Universitatea din Edinburgh, crede ca metoda va ajuta si la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru infertilitate.

In Marea Britanie, legea prevede ca embrionii clonati nu pot fi implantati in copul unei femei si trebuie distrusi dupa cel mult 14 zile de la crearea lor. In alte tari insa, nu exista asemenea prevederi.

Josephine Quintavalle, militanta a grupului Comment on Reproductive Ethics, sustine ca savantii nu sunt interesati de obtinerea celulelor stem, ci de clonarea in sine.

Ea spune ca exista deja metode mai putin controversate prin care se pot obtine aceste celule. “Sper ca scopul lor nu este reproducerea prin clonare”.

La randul sau, doctorul David King, de la Human Genetics Alert, cere interzicerea la nivel mondial a clonarii si sustine ca publicarea detaliilor tehnice ale procedurii este “iresponsabilitatea dusa la extrem”.

Mitalipov se apara insa si precizeaza ca nu este posibila deocamdata clonarea umana, pentru ca a incercat fara succes sa cloneze maimute.

Profesorul Robin Lovell-Badge, expert in genetica la National Institute for Medical Research din London, declara ca nu exista o explicatia rationala pentru dorinta de a clona un om mort:

“Nu suntem doar produsul ADN-ului. Educatia si mediul in care crestem sunt la fel de importante in a determina cine suntem”.

Comentarii
  • Stiinta trebuie sa mearga inainte indiferent de cat se opun unii.Altfel nu ar mai fi evolutie,iar noi nu putem sta pe loc.

Adauga un comentariu