Actualitate

S-a elucidat misterul! Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, lamuriri despre bubuitura puternica de ieri: Ce a fost, dar, mai ales, cum s-a simtit?

Publicat: 10 iul. 2019

"Va prezentam citeva rezultate preliminare. Zgomotul de ieri s-a produs la ora 14:08 si 35 sec. Functie de regiune, acesta a ajuns cu o intirziere. Din relatarile populatiei, in zona de sud vest ar fi ajuns dupa 3 minute, pe la 14:11. Unda s-a simtit pina la Tg Frumos si aproape de Vaslui (pe o raza de aproximativ 50 km). Sunetul a avut frecvente joase in gama 20 Hz -130 Hz. Intervalul de timp a fost foarte foarte scurt, de ordinul secundelor. Sunetul a fost insotit de vibratii mecanice induse in cladiri. Vibratiile mecanice au durat aproape 5 secunde dar practic doar in primele 2 secunde sunetul si vibratiile au fost mai intense. La acest moment inca nu am identificat sursa cu exactitate.

Cu probablilitate destul de ridicata pot afirma ca zgomotul din Iasi a fost produs de un meteorit cazut in partea de nord, nord-est a orasului. El a produs o unda de soc de foarte mare energie. Efectul aspra cladirilor a fost a unui mic cutremur ce a durat pina la 5 secunde. Sunetul s-a simtit puternic pe circa 2 secunde. Multi oameni asa l-au si resimtit acasa. Cu cit voi avea mai multe date strinse de la populatie si de la autoritati, acest rezultat va putea fi intarit mai mult sau mai putin. Acesti meteoriti au in medie de regula diametrre de zecimi de milimetru. Cintaresc in medie 10 micrograme si zilnic intra in atmosfera 300 de tone de particule adica 100 de milioane, tote imprastiate in atmosfera. Functie de mai multi parametri, acestia produc fenomene optice sau unde de soc caracteristice. Vitezele lor medii sunt peste 30km/secunda. Temperatura in vecinatatea suprafetei este de peste 11000 grade C. Desigur, pot fi si alte categorii dar cercetarile arata ca acestea sunt cele mai intilnite. Mai ramin alte necunoscute. 

Concluzie: daca vom implementa tehnologie optica si vom investi in cercetare vom putea fi mai linistiti: putem preveni, putem sa stim, putem sa actionam optim atunci cind trebuie. Voi reveni" a precizat conf. univ. dr. Silviu Gurlui – Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.loading...

Comentarii
  • Orice fel de corp ar fi fost care a facut poc acesta este inregistrat pe radarele aeroportului iasi, aeroportului bacau si aeroportului chisinau, ba chiar si pe radarele de bord a avioanelor aflate in trafic la acea ora in spatiul aerian din nord-estul romaniei. ce e asa de greu sa zica. se stie ora fenomenului, te uiti pe inregistrarea de la radar si iaca na ai aflat ce a fost, zau ca nu e greu. nu trebuie alta tehnologie. aaaa daca vrem sa ne spargem in figuri putem apela la inregistrarile de pe satelitii meteo din emisfera nordica. deci …

  • Panaramele astea de la „fizica” se cred un fel de Hawking(al de se ocupa de gaurile negre si alte bazaconii). E plin invatamantul din Iasi de doctori in fizica, care nu stiu decat legile lui Murfy si care elaboreaza scenarii catastrofiste cu poluarea, prafuirea, bombardamentul meteoritic, etc., etc…. Din cand in cand ies si la gazeta!!!

  • Deci, sorosila vine si ne spune ca a fost un meteorit care de fapt n-a aparut pe radare? Io reiterez: a fost o basina a lui Soros. Astept sa ma contrazica dom profesor.

Adauga un comentariu