Stiri

S-a emis un nou cod galben de furtuni! Avertismentul ANM pentru aproape toata tara

Publicat: 19 iun. 2019
14

Agentia Nationala de Meteorologie a emis un nou cod galben de furtuni pentru aproape toata tara. Codul galben a intrat in vigoare astazi, 19 iunie, de la ora 10:00 si este valabil pana maine, 20 iunie, ora 23:00. Se vor semnala averse, descarcari electrice, vijelii si caderi de grindina.

ANM anunta cod galben de furtuni pentru majoritatea judetelor din tara

ANM avertizeaza oamenii ca s-a emis un nou cod galben de furtuni care vizeaza aproape toata tara. Informarea meteorologica este valabila in intervalul 19 iunie, ora 10:00 – 20 iunie, ora 23:00. Meteorologii anunta ca, instabilitatea termica va fi accentuata in cea mai mare parte a tarii. Se vor semnala averse care vor avea caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, precum si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 15 – 25 l/mp, iar pe arii restranse vor depasi pragul de 35 l/mp.

„Disconfortul termic se va mentine ridicat in orele amiezii, cu precadere in zonele de campie, iar local indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi usor pragul critic de 80 de unitati.”, informeaza ANM.

Zonele vizate de coldul galben de furtuna sunt: Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Oltenia si Dobrogea. In aceste zone sunt asteptate perioade cu instabilitate atmosferica accentuata care se se vor manifesta prin averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii si grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si pe arii restranse chiar 40-60 l/mp.

Codul galben vizeaza majoritatea judetelor din tara
Cod galben de furtuni, descarcari electrice, vijelii si grindina in aproape toata tara

Ce inseamna codurile emise de ANM
Codul galben aduce fenomene meteorologice prognozate: vant puternic, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceata. Aceste fenomene sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

Codul verde aduce fenomene meteorologice periculoase, dar nu indica nicio precautie particulara pentru perioada imediat urmatoare.

Codul portocaliu aduce fenomene periculoase precum: vant puternic, ploi abundente, descarcari electrice, grindina, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceata. Aceste fenomene pot fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

Codul rosu seamana cu codul portocaliu in sensul in care vizeaza aceleasi fenomene meteorologice, dar de data aceasta gradul de intensitate este foarte mare. Codul rosu aduce efecte dezastruoase si vizeaza fenomene precum: ceata, vant, zapada.

Adauga un comentariu