Stiinta

S-a gasit o alternativa pentru acumulatorii Li-Ion?

Publicat: 08 mai 2012

In ciuda costurilor ridicate si a duratei de viata limitate, acumulatorii Li-Ion sunt de ani buni alegerea preferata pentru alimentarea calculatoarelor portabile, telefoane mobile si aproape orice alte gadget-uri portabile.

In prezent, progresele aparute in lumea acumulatorilor cu litiu se lasa tot mai mult asteptate, semn ca tehnologia acumulatorilor Li-Ion incepe sa-si atinga limitele. Un bun exemplu pentru asta este discrepanta tot mai mare aparuta intre necesarul de energie cerut pentru alimentarea tabletelor sau telefoane mobile de ultima generatie si capacitatea de inmagazinare a energiei demonstrata de acumulatorii actuali. In ciuda tuturor eforturilor, cresterea densitatii energetice in acumulatorii Li-ion se face in pasi mici si cu pretul escaladarii costurilor de productie.

O posibila alternativa vine din partea unui grup de cercetatori de la Universitatea din Tokyo, ce propun inlocuirea elementului Litiu din compozitia acumulatorilor cu o combinatie de materiale mult mai putin costisitoare, dar cu rezultate cel putin la fel de bune.

Noii acumulatori au la baza electrozi formati dintr-un amestec de oxid de fier, mangan si sodiu, cel din urma fiind un metal cu proprietati reactive foarte apropiate elementului litiu, dar mult mai abundent in natura si prin urmare mult mai ieftin de utilizat.

Sodiu, in stare bruta

Acumulatorul Na-Ion creat de echipa condusa de Shinichi Komaba ofera o densitate energetica de 520 mWhr/g, similara unui acumulator Li-Ion. Din pacate, in forma actuala acumulatorii Na-Ion dezvoltati de cercetatorii japonezi isi pierd capacitatea de inmagazinare a energiei dupa doar 30 de cicluri incarcare/descarcare, astfel ca folosirea lor in produse comerciale nu este inca posibila.

Chiar daca cercetatorii japonezi mai intarzie ceva timp, incercand sa imbunatateasca longevitatea acumulatorilor, o solutie salvatoare ar putea veni de la Argonne National Laboratory din Chicago, unde se afla in teste o alta versiune a acumulatorilor cu sodiu. Echipa condusa de un cercetator pe nume Chris Johnson a creat un electrod ceva mai exotic, realizat din pentoxid de vanadiu, capabil sa reziste la aproximativ 200 cicluri de incarcare folosind acelasi element Sodiu ca electrolit.

Spre comparatie, cei mai accesibili acumulatori Li-Ion disponibili in prezent rezista la un minim de 300 cicluri de incarcare/descarcare, fara a pierde semnificativ din capacitatea de inmagazinare a energiei.

Trecerea la noul tip de acumulatori ar putea permite cresterea autonomiei dispozitivelor fara a ridica prea mult costurile finale. Adevarata provocare este insa gasirea unei modalitati de a inmagazina mai multa energie, fara a creste dimensiunile fizice ale acumulatorilor. Din pacate la acest capitol acumulatorii Li-Ion si cei Na-Ion sunt pe picior de egalitate, momentan singurul avantaj fiind pretul mai mic al celor din urma.loading...

Adauga un comentariu