Magazin

S-a gasit vinovatul pentru cancerul tractului urinar

Publicat: 17 apr. 2012
1

O substanta interzisa in multe state, dar care se foloseste in medicina chineza si care se comercializeaza ilegal in multe tari, este vinovata de un numar record de cazuri de cancer ale tractului urinar in Taiwan.

Ingredientul se gaseste in plantele din familia Aristolochia, fiind vorba de acidul aristolochic. El este prezent adesea in remediile de provenienta asiatica, mai ales in produsele pentru slabit, ameliorarea durerilor articulare si pentru durerile de stomac, relateaza Daily Mail.

Atat in SUA, cat si in Marea Britanie, acest ingredient a fost interzis, insa chiar si asa el se gaseste in multe produse. Potrivit oamenilor de stiinta americani, el este toxic pentru om, un carcinogen puternic. Cercetarile recente au aratat ca este cauza a mai bine de jumatate din cazurile de cancer ale tractului urinar din Taiwan. In plus, se pare ca afecteaza si rinichii, facand ca acestia sa cedeze.

In Taiwan, o analiza anterioara a aratat ca o treime din populatie a luat remedii pe baza de acid aristolochic in ultimii ani. Deloc intamplator, incidenta cancerului tractului urinar si a celui localizat la nivelul rinichilor este de patru ori mai mare aici decat in tarile occidentale, unde nu se foloseste, se mentioneaza intr-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tocmai faptul ca aceste tipuri de cancer sunt rare pe mapamond, mai putin in Taiwan, a atras atentia specialistilor. Primele semnale au aparut in anii ’90, cand un grup de femei din Belgia a avut de suferit brusc la nivelul rinichilor dupa ce luase o pastila de slabire pe baza de acid aristolochic.

In 2010, au aparut in Marea Britanie cazuri de cancer si probleme majore la nivelul rinichilor dupa ce persoanele in cauza luasera un supliment pentru acnee, avand la baza acelasi ingredient.

Sursa: ziare.com

Adauga un comentariu