Actualitate

S-a intors lumea cu fundu-n sus! Preotii de la Manastirea Golia au fost executati. Au ajuns sa plateasca despagubiri in rate pentru jocurile de noroc

Publicat: 13 apr. 2018
1

@ Final neasteptat intr-un dosar de executare in care este implicata Mitropolia Moldovei si Bucovinei @ Din cauza fostului staret de la Manastirea Golia, urmeaza sa fie platite daune de peste 50.000 euro @ Chiar daca hotararea instantei este definitiva, clericii au negociat cu creditorul o alta forma de plata @ Staretul Vitalie era cunoscut pentru patima jocurilor de noroc @ O parte importanta din sumele imprumutate era folosita pentru ostoirea pornirilor @ Chiar daca in proces a fost implicata si Mitropolia, responsabilitatea a revenit exclusiv Manastirii Golia

In spatiul public s-a discutat de multe ori despre averile preotilor si bisercilor din tara. La un moment dat, s-a estimat ca averea clericilor ar fi de de 3 miliarde de euro, iar mai apoi de 10 miliarde de euro. Aici intra terenuri, cladiri, paduri. Chiar daca sta bine la capitoul incasari, Biserica Ortodoxa Romana este deficitara la capitolul plati.

Spre exemplu, Manastirea Golia de la Iasi a fost obligata de instanta sa achite o datorie de 60.000 euro catre Gabriel Gherghesanu, angajat in administratia publica locala. Chiar daca sentinta este executorie, nu s-a ajuns la sechestre pe bunurile manastirii. In consecinta, Gherghesanu a fost abordat de catre conducerea de la Golia pentru a stabili o intelegere privind plata debitului.

Mai precis, preotii au cerut ca datoria sa fie platita in rate. Deoarece s-a mai ars in relatia cu fetele bisericesti, Gherghesanu a cerut incheierea unui acord notarial. Documentul arata ca Manastirea Golia trebuie sa plateasca lunar o rata de aproape 4 mii de euro pana la stingerea debitului. Contactati telefonic, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au precizat ca s-a ales aceasta formula, deoarece suma ar fi importanta.

"Suma va fi platita de Manastirea Golia. Se va plati in transe pentru ca este o suma foarte mare", a declarat Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Serafim Nastasiu, staretul Manastirii Golia, a refuzat sa ofere un punct de vedere. Nu sunt cunoscute sursele din care vor proveni banii pentru achitarea datoriei.

De unde a pornit datoria

Inainte de numirea lui Serafim la carma manastirii, lacasul era condus de preotul Vitalie Victorin Danciu. La un moment dat, acesta a imprumutat sub diverse pretexte sume importante de la oamenii de afaceri din oras. A venit si randul lui Gherghesanu, care avea o serie de conexiuni cu zona bisericeasca. Dupa mai multe rugaminti, pe data de 3 august 2012, Gabriel Gherghesanu a imprumutat arhimandritului Vitalie suma de 53 de mii de euro. Staretul a invocat nevoia urgenta de a plati utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. Datoria trebuia platita pana pe data de 30 mai 2013. Staretul a asigurat creditorul ca va obtine banii de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Pe traseu, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro, la solicitarea staretului. Functionarul din Primaria Iasi a declarat ca banii i-a strans cu ajutorul fiului sau, care lucra in Austria. Dupa ce a expirat perioada de returnare a banilor, Gherghesanu i-a cerut staretului sa scrie pe o hartie ca datoreaza suma amintita. Astfel, pe data de 24.07.2013, Vitalie a semnat in calitate de arhimandrit, folosind si stampila Manastirii Golia. De fapt, semnatura si stampila au reprezentat dovezile care au demonstrat teapa fostului staret.

Preotul a fost mazilit

Deoarece tot mai multe persoane se plangeau de tepele trase de preotul Vitalie, conducerea Mitropoliei a hotarat ca acesta sa fie mutat disciplinar. Multe dintre sumele stranse de Vitalie nu erau folosite pentru bunastarea manastirii. Acestia erau tocati pe jocuri de noroc, calugarul fiind renumit pentru aceasta patima.

Mitropolia a incercat sa stinga acest conflict cu Gherghesanu, dar din 60.000 de euro nu i-a achitat nici 10.000 de euro. De aceea Gherghesanu a apelat la ajutorul instantei. Acesta a anuntat ca va declansa o actiune separata pentru recuperarea cheltuielilor de judecata.

Comentarii
 • Poate citesc acest articol si acei idioti care mananca paine uscata si dau banii popilor sa joace la pacanele ,sa faca excursii, sa cumpere masini etc sant prosti destui care sant prostiti si magariti de acesti slujitori ai domnului bai nebunilor ,,trezitiva ,, si nu mai puneti botul la vrajeala popilor

  • Nu esti in masura sa judeci preotii.
   Si doi la mana:
   Preotii nu te obliga sa faci nimic contrar vointei tale. Ai libertatea absoluta de a decide, la fel cum si Adam si *** au avut libertatea absoluta de a decide.

 • Si nu este singurul caz! Ca asta mai sunt multi! Ca doar nu joaca pe banii lor, fraierii sa traiasca si sa le puna bani in buzunarele de la sutane!

 • Mergeti si in satul Goruni….sa.vedeti ce.face popa betivul in birtul din sat….beat mort si la jocurile de noroc….app mai trage si la bucile vanzatoarei blonde

   • evident ca tineretul care nuare treaba cu biserica ii doare in …….si tot ei sunt care vorbesc aiurea dar sa vina cineva in sat sa se faca o opinie si o sa vedeti ca preotul nu este asa cum se spune ! In toti anii mei nu l am vazut beat sau baut pe parintele in biserica ! Dupa ce isi termina treaba ca preot consider ca este om si poate bea si el un pahar de bere asa cum toti oamenii beau !!! S au voi care il blamati sunteti sfinti ??

  • De ce se tot blameaza preotul de la parohia goruni ? Eu zic mai bine sa se vada ce se face la biserica de sus si de jos in scurt timp cea de sus s a pus tabla grena pe ea cu banii enoriasilor si tot din banii lor si cu ajutorul primarului s a facut si biserica din vale . Unde l ati vazut voi la pacanele eu personal sunt un om de rand cu frica de Dumnezeu si nu l am vazut pe parintele niciodata la pacanele cum se spune aduceti dovezi poze aveti voi ?? Daca parintele este o persoana care glumeste cu oamenii in limita bunului simt se interpreteaza altceva !!! Intrebati toti oamenii din sat si sa vedem ce parere are lumea din sat de el ! Eu aveam 30 de ani cand el a venit in parohie si il stiu de un om cu suflet bun si este painea lui Dumnezeu !!! Chiar as vrea sa se faca o opinie despre acest preot pe care toti il blamati ..

 • De unde a avut consilierul de la Primaria IASI o suma de 60.000 Euro???? Când el câștiga maxim 3500 Ron/lună???
  Există vreo legătură cu familia de judecători Petrică și Irina GHERGHEȘANU? Oamenii răi spun că da 😉

 • Aceasta suma este mare si chiar pt fiul care spune ca a muncit in Austria, acolo nu au fost salarii foarte mari nici in anii trecuti.Cred ca accest om i-a dat bani cu dobanda preotului si a pus presiune sa semneze asa dupa colt.Cand vrei sa ajuti o biserica faci donatie , nu faci socoteli cat iti” va da Domnul inapoi”.

 • De ce nu se scoate in evidenta că popa iată cum îl ziceți voi a făcut în scurt timp și acoperișul și ceea ce a fost pt biserica din vale respect. Pr

 • Avea aștept să vină Hristos a doua oară și să vadă ADEVARUL cei ce nu-L văd… Și să le zic, vorba unui prieten: ” IN YOUR FACE! Hristos a înviat!!!!!”

Adauga un comentariu