Economic Local

S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante din Iași în ultimele trei luni. Cele mai multe posturi libere sunt în continuare în domeniile construcții și servicii

Publicat: 27 nov. 2021
Șantier în construcții unde lucrează muncitorii
În continuare cele mai ofertante domenii unde sunt posturi vacante sunt serviciile, construcțiile și industria. În această perioadă sunt disponibile 683 de posturi, pentru persoane cu studii medii și superioare

Numărul de locuri de muncă vacante, disponibile în Iași, s-a redus semnificativ în ultimele trei luni. Dacă pe listele publicate de AJOFM Iași erau și 900 de posturi vacante, lunar, în octombrie, numărul de locuri de muncă disponibile a scăzut. În această perioadă sunt disponibile 683 de posturi, pentru persoane cu studii medii și superioare

S-a redus semnificativ numărul de locuri de muncă vacante disponibile ieșenilor. În ultimele trei luni a scăzut numărul de posturi de la peste 900, la 683, potrivit ultimei liste publicate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Angajatorii din Iași caută mai multe persoane cu studii medii, fiind înregistrate 583 de posturi pentru această categorie. De asemenea, 100 de posturi sunt pentru ieșenii cu studii superioare. În continuare cele mai ofertante domenii sunt servicii, construcții și industrie.

În domeniul serviciilor sunt disponibile 583 de locuri de muncă vacante, 305 sunt în construcții și alte 197 în industrie. Companiile PibMarket Serv, Symco&Star SRL caută casieri, iar Fiscontexpert Consult SRL și Spin Group&HR SRL caută consilieri juridici. Controlorii de calitate sunt căutați de companiile Greenfiber International, Confecții Integrate Moldova și Katty Fashion SRL. În continuare sunt căutați curierii. Companiile Dakota General, DFC Logistică și Implementare SRL, Premium Delivery Concept SRL sau Smart Procent SRL vor să angajeze curieri. Cererea mare pentru curieri a apărut în contextul dezvoltării pieței livrărilor la domiciliu, ca urmare a apariției pandemiei COVID-19. Salariile pentru acest post sunt cuprinse între 3.000 și 4.000 de lei, lunar, în funcție de comenzi.

Angajatorii din domeniul construcțiilor au posturi vacante pentru muncitori necalificați, lăcătuș mecanic, fierari betoniști și ingineri

În domeniul construcțiilor este o criză a forței de muncă întrucât aceleași companii fac recrutări de câteva luni și nu găsesc angajați. Se caută dulgheri, în această perioadă recrutând astfel de angajați companiile Elmar SRL, MCX Building Construct, Prima Construct AG SRL, Das SRL sau Spiroca SA. Aceste firme din Iași mai caută și fierari betoniști, dar și ingineri și lăcătuș mecanic. National Paints Factory caută manipulant marfă ca și Symco&Start SRL.

De asemenea, firmele din acest domeniu vor să angajeze muncitori necalificați pe șantierele din Iași. Industrial Est SA și Remus Batiment SRL au nevoie de muncitori necalificați. Salariile în acest domeniu sunt cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei, pe lună, salariul net. Potrivit specialiștilor din cadrul AJOFM Iași sunt în județ firme de construcții unde angajații sunt plătiți cu salarii la fel de mari ca cele oferite în străinătate.

În continuare rata șomajului înregistrată în Iași este una scăzută, în luna septembrie fiind de 2,86 la sută

În anul 2021 s-a situat în jurul valorii de 3 la sută, fiind constantă de la începutul anului. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe din țară unde rata șomajului a fost constantă începând cu luna ianuarie 2021.

De asemenea, numărul disponibilizărilor a fost redus datorită ajutoarelor financiare obținute de patronii din Iași pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19. Astfel, aceștia au încasat șomajul tehnic, banii acordați prin măsura kurzarbeit sau diverse ajutoare financiare pentru patronii care angajează persoane din grupuri vulnerabile. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, au fost disponibilizate în perioada aprilie 2020 și septembrie 2021 un număr de 3.412 persoane care primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți au fost concediați în luna aprilie 2020 (358 de persoane), iar cei mai puțini, în luna august 2021 (64 de persoane).

Adauga un comentariu