Economic Local

S-au epuizat în numai 5 zile și fondurile europene pentru sectorul non-agricol! Antreprenorii din Iași au depus proiecte în valoare de 2 milioane de euro

Publicat: 12 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au epuizat în numai 5 zile și fondurile europene pentru sectorul non-agricol Antreprenorii din Iași au depus proiecte în valoare de 2 milioane de euro
Fondurile europene alocate submăsurii 6.4 - Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole - s-au epuizat în 5 zile. Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, pentru investiții în sectorul non-agricol

Fondurile europene alocate submăsurii 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități non-agricole – s-au epuizat în 5 zile. Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro, pentru investiții în sectorul non-agricol. Ieșenii vor să dezvolte afaceri de succes în producție sau servicii

S-au epuizat și fondurile europene alocate submăsurii 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole – , în numai 5 zile! Interesul a fost ridicat pentru accesarea sumelor, atât din partea ieșenilor, cât și a antreprenorilor din toată țara. Astfel, în intervalul 2 – 7 noiembrie 2021, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit online 1.149 de cereri de finanțare, la nivel național, cu o valoare totală a fondurilor europene solicitate de peste 204 milioane de euro, de 2 ori mai mult decât alocarea disponibilă. Din Iași au fost depuse 22 de cereri de finanțare în valoare de 2 milioane de euro.

Alocarea stabilită de către Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost de 100 de milioane de euro, iar fondurile disponibile pentru depunere au fost în valoare de 150 de milioane de euro, reprezentând 150 la sută din alocare. Astfel, sesiunea de depunere a proiectelor s-a închis automat, înainte de termenul-limită, în numai 5 zile, pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse (204.027.761 de euro) a depășit plafonul din nivelul alocării sesiunii (150 de milioane de euro).

Antreprenorii din Iași vor să dezvolte afaceri în mediul rural, în sectorul non-agricol

Solicitanții eligibili pentru sprijinul financiar din Iași sunt micro-întreprinderile și întreprinderile neagricole mici existente și nou-înființate, adică start-up-urile din mediul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizați cu statut minim pe PFA (n.r. – persoană fizică autorizată), care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi și întreprinderi mici. Excepție fac persoanelor fizice neautorizate.

Activitățile eligibile la finanțare sunt cele de producție, meșteșugărești, servicii. De exemplu, procesarea uleiurilor esențiale.
Suma maximă ce poate fi acordată unui beneficiar din Iași este în valoare de 200.000 de euro, dar antreprenorii trebuie să vină cu partea de co-finanțare, respectiv 30 la sută din valoarea proiectului. Potențialii beneficiari din Iași află până la finalul anului dacă sunt eligibili la finanțare. Fondurile europene alocate submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale s-au epuizat tot în 5 zile.

Pot fi accesate fonduri nerambursabile și pentru investiții în livezile din Iași

Altă sesiune de depunere a proiectelor, deschisă până pe 26 noiembrie 2021, este 16.4a – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol. Alocarea financiară pentru această sesiune de finanțare, la nivel național, este de 10 milioane de euro. Pomicultorii din Iași au investit 1,3 milioane de euro în livezile din mediul rural, fonduri europene.

Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și / sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Fermierii din Iași pot obține fonduri europene cuprinse între 100.000 și 300.000 de euro.

Adauga un comentariu