News Flash:

S-au imbogatit cat altii in o suta de ani - VEZI TABELE

25 Mai 2010
7433 Vizualizari | 6 Comentarii
Relu Fenechiu
• In patru ani de zile, unii parlamentari au reusit sa adune de la zero o avere pe care iesenii normali nu reusesc sa o faca o viata intreaga • In timp ce masurile de reducere a impactului crizei afecteaza toti iesenii, parlamentarii sunt acoperiti de averile facute cu ajutorul relatiilor si statului, fara sa resimta in nici un fel reducerile impuse de catre Guvern • Astfel, din evolutia acestora se poate observa cu ochiul liber cum intr-o perioada de recesiune parlamentarii raman o specie favorizata

Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta astazi cititorilor posibilitatea de a observa care a fost evolutia demnitarilor trimisi de ieseni in Parlament. In patru ani de zile, unii parlamentari au reusit sa adune de la zero o avere pe care iesenii normali, ca toti cei pe care ii reprezinta, nu reusesc sa o faca o viata intreaga. Altii mai destepti au reusit sa cladeasca intregi imperii financiare, care au prosperat vazand cu ochii de pe urma afacerilor cu statul. In schimb, cei mai smecheri au reusit sa mai si pagubeasca statul, tot de pe urma contractelor incheiate cu institutiile alimentate din banii contribuabililor. Astfel, in timp ce masurile de reducere a impactului crizei afecteaza toti iesenii, parlamentarii sunt acoperiti de averile facute cu ajutorul relatiilor si statului, fara sa resimta in nici un fel reducerile impuse de catre Guvern.

Relu Fenechiu

Liderul liberalilor ieseni, Relu Fenechiu, se afla si el la cel de-al doilea mandat de deputat. In anul 2004, cand a fost ales deputat, Fenechiu avea un singur teren intravilan trecut in declaratia de avere, in suprafata de 8.000 metri patrati. Tot atunci, Fenechiu detinea doua apartamente, o casa de locuit si o casa de vacanta. Liberalul detinea atunci si trei autoturisme, un Audi, un Subaru si un BMW, si era actionar la doar doua firme. La sfarsitul primului mandat de deputat, liberalul detinea nu mai putin de sase terenuri in intravilan. Pe langa cele sase care erau in municipiul Iasi, mai avea unul in localitatea Darmanesti, judetul Bacau, unul in localitatea Rosia Montana si unul in Abrud. Tot in declaratia din decembrie 2008, Fenechiu si-a trecut si cinci imobile, din care un apartament in Abrud, doua case de locuit in Iasi si Rosia Montana si doua case de vacanta in Iasi si Darmanesti. Averea sa a sporit si cu un autoturism. Daca in 2004 detinea trei masini, in 2008 Fenechiu si-a mai achizitionat una. Tot atunci, liberalul detinea si bijuterii si obiecte de arta in valoare de 80.000 euro, dar si un cont bancar de 25.000 euro. Pe de alta parte, ultima declaratie de avere, cea din iunie 2009, nu difera prea mult, deputatul liberal nespecificand nimic in plus fata de declaratia postata anterior.

Urca firma pan' la cer

Afacerile lui Fenechiu au explodat. In 2007, grupul de firme al politicianului iesean a avut o cifra de afaceri cumulata de 26,4 milioane lei, în crestere cu circa cinci la suta fata de anul anterior. Insa in 2009, afacerile acestuia au explodat, dupa cum s-a laudat singur Fenechiu, datorita contractelor pe care le-a avut pe spatele statului. Astfel, nu mai Fene Grup SA a înregistrat anul trecut afaceri de peste 30 milioane lei, mai mare de trei ori comparativ cu 2008 si peste nivelul inregistrat de grupul de firme in 2007. In spatele cresterii afacerii Fene Grup s-a aflat construirea magazinului Baumax. De pe urma tuturor celor facute in 2009, statul si-a luat tepe de zile mari. Primul loc poate fi ocupat lejer de tunul liberalului dat la Moldoplast SA, firma detinuta de prietenul acestuia din studentie, Michael Nsseir. Dupa ce Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi, controlat la aceea vreme de catre Fenechiu, a achizitionat o cladire darapanata pentru 2,9 milioane euro, statul trebuie sa mai scoata inca 6 milioane lei pentru consolidarea fostei cladiri administrative a Moldoplast SA. Dupa ce sirianul a cumparat fabrica Moldoplast SA de la stat cu numai un milion euro, si-a scos banii din vanzarea cu aproape 3 milioane euro a cladirii de birouri catre OCPI. Mai apoi, si-a scos si Fenechiu banii, in conditiile in care in luna martie a anului 2009, Moldoplast SA a primit autorizatie de constructie pentru a ridica halele si depozitele de la Baumax, moment in care Fene Grup SA a inceput realizarea lucrarilor. De asemenea, pe lista lucrarilor promovate de Fenechiu s-au aflat si renovarea corpului R al Facultatii de Constructii si Instalatii de la Universitatea Gh. Asachi Iasi, construirea fabricii de confectii Michael Com, a aceluiasi prieten Michael Nsseir, modernizarea cladirii de birouri clasa A Moldoplast, construirea bisericii cu Parohia Sf. Ioan Botezatorul Iasi, amplasata in propriul sau cartier rezidential.

Cristian Adomnitei

Deputatul liberal Cristian Adomnitei se afla la cel de-al doilea mandat ca parlamentar. Averea lui Adomnitei a crescut considerabil fata de cea din anul 2004, cand abia si-a facut intrarea in Parlamentul Romaniei pe listele Aliantei DA. In 2004, Cristian Adomnitei avea trecute in declaratia de avere doar un singur teren agricol, un apartament si un autoturism marca Opel, dobandit in anul 2003. La finalul primului mandat de deputat, pe vremea cand inca era ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei avea trecut in declaratia de avere tot un teren, un apartament si un autoturism, insa marca Honda, masina fiind dobandita in anul 2004. Mai mult, declaratia sa de avere a sporit si cu cateva active financiare, respectiv doua conturi la doua unitati bancare. In schimb, de la inceputul actualului mandat, Cristian Adomnitei si-a sporit averea. Daca la capitolul terenuri nu se poate lauda decat tot cu un teren extravilan in suprafata de 2.000 metri patrati, la capitolul cladiri deputatul liberal a mai trecut alte doua imobile. Astfel, Adomnitei se poate lauda ca detine nu unul, ci doua apartamente si un garaj, toate in municipiul Iasi. Deputatul a ramas cu acelasi autoturism Honda, insa si-a sporit contul cu bijuterii in valoare de 18.000 euro, trei conturi bancare, precum si venituri obtinute ca dar de nunta. Acesta nu este unul de neglijat. Deputatul s-a casatorit in cursul anului trecut si, ca dar de nunta, s-a ales cu suma de 65.000 euro.

Statul sare cu banul

Atat timp cat Cristian Adomnitei a fost ministrul Educatiei, firma fratele acestuia, Bogdan Adomnitei, a avut numai de castigat. Astfel, Moldoproiect ASD SRL a castigat doua licitatii organizate pe banii Ministerului Educatiei la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, firma lui Bogdan Adomnitei obtinand contracte în valoare totala de 2,5 miliarde lei vechi, pentru realizarea studiului de fezabilitate si proiectul tehnic pentru un camin studentesc, precum si a studiului de fezabilitate pentru Centrul teritorial de învatamant si educatie continua Vatra Dornei. De numele lui Cristian Adomnitei mai sunt legate alte trei firme. Una dintre ele, Broad Construct SRL, infiintata in 2006, a avut in acel an o pierdere neta de 38 mii lei, in 2007 o cifra de afaceri de 99 mii lei si o pierdere de circa 38 mii lei. In schimb, in 2008, cifra de afaceri a fost de 156 mii lei, iar firma a trecut pe profit, de peste 73 mii lei.

Petru Movila

Democrat-liberalul Petru Movila se afla la cel de-al doilea mandat de deputat in Parlamentul Romaniei. In anul 2004, primul sau an ca parlamentar, Movila si-a trecut in declaratia de avere un numar de trei terenuri, doua agricole si unul intravilan si sustinea ca locuieste intr-o casa nationalizata. Ulterior, in anul 2008, Petru Movila declara ca detine sase terenuri, toate agricole si un autoturism de teren. In acea declaratie mai era trecut si un cont bancar. In ultima declaratie de avere, Movila arata ca detine cinci terenuri agricole, doua autoturisme, active financiare in valoare de 25.000 euro, dar si un cont bancar la o unitate din capitala, in valoare de 17.500 euro, plus fireasca indemnizatie de parlamentar. Lucrurile nu se opresc aici. Firma pe care Petru Movila o controleaza, Matex Prod SRL, a avut in 2004, primul an de parlamentar al pedelistului, o cifra de afaceri de 130 mii lei. 2006 si 2007 au fost ani plini pentru acesta, in conditiile in care cifra de afaceri s-a triplat fata de primul an de raportare, ajungand in 2007 la nu mai putin de 418 mii lei si un profit de peste 24 mii lei. In schimb, in 2008, cifra de afaceri a fost de 143 mii lei, iar firma a inregistrat pierderi de 25. 941 lei. Cu ajutorul acestei firme, pe care Movila a infiintat-o in anul 1996, iar din 2004 a transferat-o cumnatului sau, Valentin Papuc, Matex Prod SRL a prins contracte la Bacau, in valoare de 715 milioane lei vechi, fara sa miste un deget, intr-un mod care da de banuit chiar si celui mai neavizat om.

Vasile Mocanu

Vasile Mocanu, deputat PSD, aflat la cel de-al treilea mandat de parlamentar, si-a sporit averea fata de anul 2000, an in care a intrat in Parlamentul Romaniei. In 2004, Mocanu avea sapte terenuri, din care doua agricole, unul forestier si patru intravilane. Tot atunci, Mocanu declara ca detinea doua case de locuit si un garaj. Pesedistul detinea si un autoturism Dacia 1310. In ultima declaratie din 2008, Mocanu sustinea ca detine aceleasi sapte terenuri si aceleasi locuinte, insa atunci au mai aparut si alte cateva active financiare. In ultima declaratie data, cea din urma cu o luna, Mocanu si-a trecut in plus tot cateva active financiare care nu apareau in urma cu cativa ani. In schimb, afacerile acestuia au crescut vazand cu ochii. Agricola Targu Frumos SA a avut in 2004 o cifra de afaceri de peste 570 mii lei, iar firma a inregistrat pierderi. Pe parcursul urmatorilor ani, societatea comerciala a avut un profit tot in crestere, finalizand anul 2008 cu un plus de 258 mii lei si o cifra de afaceri de 5,8 milioane lei.

Varujan Vosganian

Senatorul liberal Varujan Vosganian apare doar cu ultima declaratie de avere. Conform acesteia, fostul ministru al Finantelor detine un teren forestier in Voluntari, un apartament si doua case. Vosganian detine si patru conturi bancare de peste 300 mii lei. Vosganian si-a mai trecut, in ultima declaratie de avere, si veniturile obtinute de pe urma mai multor activitati, acestea insumand peste 200 mii lei. In ceea ce priveste firma acestuia, Euroeconomic SA, societatea pe actiuni a liberalului a avut in cursul anului 2004 o cifra de afaceri de putin peste 200 mii lei si un profit net al exercitiului de circa 163 mii lei. Pe parcursul urmatorilor ani, atat cifra de afaceri, cat si profitul au inregistrat o scadere, ajungand in 2008 la o cifra de afaceri de 148 mii lei si un profit de 56 mii lei. In ceea ce priveste cea de-a doua firma a liberalului, Oferta SRL, acesta a fost infiintata in cursul anului trecut, domeniul de activitate fiind comertul cu amanuntul.

Clanul Stanciu

Deputatul PSD Anghel Stanciu se numara si el printre deputatii cu state vechi in Parlament, fiind la al cincilea mandat ca demnitar. Stanciu a ajuns deputat pe listele PRM, iar declaratia de avere din acea perioada nici nu mai poate fi regasita pe site-ul Camerei. Abia din legislatura 2000-2004 poate fi vizualizata declaratia pe care Stanciu a dat-o in legatura cu averea pe care o detine. In anul 2000, Stanciu detinea un teren forestier, un apartament si avea un cont curent si un depozit. La sfarsitul mandatului de deputat din legislatura 2004-2008, Anghel Stanciu se putea mandri cu o avere inzecita. Astfel, pe langa terenul din comuna Barnova si apartamentul din municipiu, deputatul si-a mai achizitionat un autoturism, si-a trecut nu mai putin de sase conturi bancare, toate la aceeasi unitate. In ultima declaratie de avere, Anghel Stanciu pastreaza cam aceleasi tipare, neaparand nimic nou fata de recenta declaratie. In schimb, afacerile Stanciu au prosperat vazand cu ochii. Clanul Stanciu, respectiv Anghel Stanciu alaturi de fiul sau Cristian Stanciu, se afla in spatele unor firme precum Fundatia FEG, Top Consult SRL, Geotop Constructii SRL, Metcons Top SRL, firme aflate in spatele unor afaceri aproape de sfera penalului. Sunt de altfel de notorietate licitatiile trucate organizate de Primaria municipiului Iasi care au facut ca firmele si fundatiile controlate de familia Stanciu sa puna mana pe imobile situate in zone centrale sau ultracentrale, in schimbul unor chirii infime. Din 2004 si pana la inceputul acestui an, firma Top Consult SRL, unde asociat unic figureaza Cristian Stanciu, a pus mana pe trei spatii comerciale. La fiecare licitatie, organizata pentru inchirierea celor trei spatii, au participat numai cate doua firme, ambele controlate de familia Stanciu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (6)

elena  | #107955
Cum sa se gandeasca halimosii acestia la viata chinuita a pensionarilor care traiesc cu 3,5 lei pe zi? Ei ii dispretuiesc pt ca sunt saraci si nu se ''descurca''. Hotii, banditii, criminalii!!! Praf se va alege de banii si de viata lor, la cate blesteme primesc.
vichi  | #108005
Nu se va alege praful, draga Elena. Stiu ei foarte bine sa aiba grija de veniturile lor. Iar pana la Dumnezeu, te mananca sfintii. Singura consolare este ca nu le va mai merge multa vreme. Cat esti pe cai te stimeaza toata lumea, mai ales cand ai si multi bani, apoi....vor muri singuri. Asta este singura lor fericire...BANUL. Uita-te la ei cat de insipizi sunt. Sufletul lor este pustiu, sunt falsi!
Alegator  | #108013
Iar Presedintele Traian Basescu sta paravan sa le apere acestora averile - in loc sa le confiste tot ce au primit de la stat ILEGAL si in multiple exemplare - prin functii multiple din banii statului,prin contracte directe cu statul fara a REALIZA ceva in beneficiul Romaniei. SE lafaie ca ar fi "bogatasii" ROMANIEI - ca si cum NU tot niste HUZUPANI PARVENITI - CIOCOI COMUNISTI - fara EDUCATIE si CULTURA sunt - o dovedesc din plin imediat ce deschid gura. Trebuie sa- i alungam cu pietree si sa le confiscam tot ce au FURAT din averea statului. Spune cineva ca primesc belsteme - SINGURI s-au BLESTEMAT - nu trebuie sa le mai doreasca altcineva ceva.
Andra  | #108056
Bata-i Dumnezeu sa-i bata! sa ii ajunga lacrimile pensionarilor si ale celor care nu au din ce trai...nu li-e rusine, neghiobilor astora sa afiseze atitudinea de om...as v rea sa-i arunc pe toti acesti maimutoi di insipizi intr-o groapa cu serpi...sa se zvarcoleasca in ghearele mortii...nu va mirati cand o da un cancer in ce au mai drag...DUMNEZEU NU BATE CU PARUL...
andreih  | #108102
si ce dracu ...credeti ... ca le face cineva ceva.... politia,procuratura, judecatoria...tot sistemul este masluit de acesti ....oameni de afaceri sau PARLAMENTARI si nu sunt numai ei ..mai sunt si alti "smecheri" .acu cand ..cutitu e la os toata lumea tzipa....bine le face FMI-ul ..ce dracu toata lumea stie asta ... toti sunt mana-n mana ...ca sa iei o autorizatie de la primarie 2 luni de zile tre sa te duci pe putin ..iar un smecher ca asta care habar n-are limba romana vine cu mertzanu si isi ia autorizatia.... kestiile astea trebuiau rezolvate demult..aceste nedreptati nu acum ....acum noi cei saraci tragem ponoasele ...ceilalti ..stau in restaurante si comanda..ciorba de burta ..si muschi de vita .... mi-e scarba de tara asta ...
iulian  | #108106
Voi credeti ca ceea ce au scris in declaratiile de avere este TOT?? Nu fiti naivi, va rog! Oricum regula conpensatiei si Dumnezeu are grija de toti...pentru majoritatea dintre ei - DISPRET
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3523 (s) | 22 queries | Mysql time :0.241605 (s)