Local

S-au trezit sefii MLR. Investitii in reabilitarea muzeelor din Iasi

Publicat: 20 iul. 2016
1

Dupa ce si-au batut joc de unul din cele mai importante monumente istorice ale Iasului, sefii Muzeului Literaturii Romane (MLR) par ca s-au trezit. Capii MLR au lasat ani la rand ca celebra Bojdeuca din Ticau a scriitorului Ion Creanga sa se degradeze, fara sa investeasca un leu in reabilitarea acesteia. Desi a avut la indemana parghii pentru finantare europeana, MLR nu a miscat un deget.

Abia dupa ce s-a tras un semnal de alarma in legatura cu starea deplorabila in care au ajuns muzeele memoriale din Iasi, MLR s-a pus pe treaba. Astfel, autoritatile locale au demarat procedurile pentru elaborarea documentatiei ce sta la baza reabilitarii unor muzee. Este vorba de Bojdeuca lui Creanga, Muzeul Nicolae Gane, Muzeul Vasile Pogor si Casa Dosoftei.

„Consiliul Judetean Iasi a demarat procedura de licitatie pentru  elaborarea documentatiilor tehnico-economice în vederea accesarii finantarii nerambursabile pentru obiectivele: Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul, Muzeul Nicolae Gane, Muzeul Ion Creanga, Muzeul Vasile Pogor. Proiectul pentru restaurarea Muzeului Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul are o valoare estimata de 273.679 lei, iar data limita de depunere a ofertelor este 3 august. Proiectul pentru restaurarea Muzeului Nicolae Gane are o valoare estimata de 291.204 lei, iar data limita de depunere a ofertelor este 4 august. In privinta restaurarii Muzeului Vasile Pogor, a fost estimata o valoare de 346.864 lei, data limita de depunere a ofertelor fiind 4 august. Restaurarea Muzeului Ion Creanga are o valoare estimata de 206.875 lei, data limita de depunere a ofertelor fiind 28 iulie. Contractele se vor derula în 3 etape. In prima etapa se are in vedere documentatia de avizare a lucrarilor de interventie, iar in etapa a doua se urmareste proiectul tehnic. Ultima etapa are in vedere asistenta tehnica din partea proiectantului pe toata perioada de executie a lucrarilor”, au mentionat reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

Citeste si : Scene de scandal in cel mai vizitat loc din Iasi. Imaginile sunt de groaza – GALERIE FOTO

Adauga un comentariu