Secretele istoriei

Sa ne amintim: Soimii Patriei

Publicat: 07 ian. 2014
Soimii Patriei a fost o organizatie comunista din Romania a copiilor prescolari si scolari, in varsta de 4-7 ani, infiintata in anul 1976 (avant ca model oranizatia „Octombristilor” din Uniunea Sovietica). Avea menirea de a contribui la „educarea moral-civica a copiilor, in spiritul umanismului, al dragostei si respectului fata de patrie si popor, fata de Partidul Comunist Roman”. Organizatia isi desfasura intreaga activitate sub conducerea PCR, iar sarcina de indrumare a activitatii ei revenea Organizatiei Pionierilor. A fost singura organizatie de acest tip din tarile blocului socialist.
La 10 decembrie 1976 s-a constituit, la nivel central, Comisia pentru indrumarea activitatii Organizatiei Soimii Patriei, din care faceau parte adulti si pionieri-membri ai Consiliului National al Organizatiei Pionierilor (CNOP) – precum si reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Invatamantului, CC al UTC, UASCR si ai altor ministere, mame eroine etc.
Sarcinile de la Partid
Sarcinile care incumbau educatorilor Soimilor Patriei, pentru incadrarea in linia ideologic-educativa a acelor vremi, au fost trasate astfel de organul tutelar:
„Cunoasterea Drapelului PCR, recunoasterea portretului tovarasului Nicolae Ceausescu si al tovarasei Elena Ceausescu, informarea copiilor asupra inaltelor functii pe care le indeplinesc pe linie de partid si de stat, prezentarea unor aspecte semnificative din copilarie si adolescenta, principalelor momente din activitatea revolutionara din trecut si din ultimele decenii; sublinierea rolului hotarator al tovarasului Nicolae Ceausescu si al tovarasei Elena Ceausescu in asigurarea tuturor conditiilor de crestere si educare a copiilor, de dezvoltare economico-sociala a patriei noastre. Initierea asupra unor elemente accesibile lor cu privire la rolul conducator al partidului in societatea noastra, al calitatii acestuia de centru vital al natiunii noastre, asupra necesitatii de a urma intocmai indemnurile si chemarile partidului, ale conducerii sale.”
Uniforma soimilor pentru activitati zilnice 
Pentru fetite
fustita albastra (pantalon albastru);
bluza portocalie cu epoleti;
funda rosie cu tricolor;
palarie albastra;
ciorapi albi;
ecuson.
Pentru baieti
pantalon albastru (lung si scurt);
bluza portocalie cu epoleti;
funda rosie cu tricolor;
sapca albastra;
ciorapi albi;
ecuson.
Intrarea copiilor in organizatie avea loc intr-un cadru festiv, in prezenta parintilor, reprezentanti ai organelor de partid si de stat (de nivel local sau central). Cu acest prilej, pionierii inmanau grupelor de soimi ai patriei insemnele organizatiei: drapelul, fundele si insignele.
Revista Soimii Patriei
In cursul sedintei Secretariatului CC al PCR din ziua de 18 octombrie 1977, Nicolae Ceausescu a anuntat decizia ca revista pentru copii Arici-Pogonici sa fie transformata in revista „Soimii patriei”.


loading...

Adauga un comentariu