Actualitate

Sa pedepsim prostia semeata!

Publicat: 22 mai 2008
1

Un gazetar bucurestean, se vede ca in raporturi nu tocmai cordiale cu scoala prin care a trecut, isi marturiseste satisfactia ca Eminescu nu mai figureaza pe biletele examenului de bacalaureat. Ba chiar recomanda eliminarea lui din manuale. Ar fi – crede dumnealui – calea sigura de a-i reda poetului locul in cuprinsul literaturii: „locul lui Eminescu este in carti, in biblioteci, nu pe biletele de examen”. Pentru ca, aflam mai departe, el a fost bagat cu de-a sila pe gatul elevilor, desi nu toti aveau o „aplecare aparte pentru poezie”. Si, ca sa ne convinga definitiv, jurnalistul evoca, presupun ca din experienta, valurile de „scuipaturi, injuraturi, blesteme si cel mai adesea mustati mazgalite cu pixul”, prin care grosul tinerimii studioase obisnuia sa-si arate adevaratele sentimente fata de „luceafar”.

Cum sa-l convingi pe improvizatul pedagog de scoala noua ca n-are dreptate? Daca programele scolare s-ar alcatui dupa gustul elevilor chiulangii, probabil ca singurele obiecte tolerate in unanimitate ar fi sportul si dirigentia. Numai ca instructia nu e croita dupa asemenea gusturi, ci dupa ceea ce experienta a dovedit ca este absolut indispensabil formarii unei culturi generale armonioase. Iar minima educatie literara e parte din aceasta cultura generala. Sigur ca „locul lui Eminescu este (si) in carti, (si) in biblioteci”. Cu o singura conditie: ca potentialii deschizatori ai cartilor sa fi auzit pe bancile scolii de el, macar atata cat sa le trezeasca interesul de a-l citi. Radicalul dambovitean aduce in discutie si o alta chestiune: anume nesocotirea dreptului elevului de a avea opinii proprii. El isi aminteste ca „nici nu apucai sa-ti dai cu parerea despre o strofa sau un vers, ca imediat venea replica «didactica»” menita sa reteze elanul. Libertatea de opinie e un drept constitutional. Oricine poate spune ce-i trece prin minte. Dar daca vrea sa fie luat in serios, e imperios necesar sa aiba si argumente. Adica sa fie in cunostinta de cauza. Este elevul in masura a formula pareri vrednice de luat in seama inainte sa fi invatat a-l citi si pricepe pe Eminescu sau pe oricare alt scriitor? Lumea noastra merge cum merge tocmai pentru ca ignorantii cu acte in regula se cred indreptatiti a avea pareri in privinte de care n-au habar si, ca si cum n-ar fi indeajuns, de a mai si decide. Iar daca, doamne fereste!, li se contesta indreptatirea, cheama in ajutor articolele Constitutiei si organismele ocupate cu apararea drepturilor omului. Din pacate, nimeni nu s-a gandit la infiintarea, pentru echilibru, a unui organism destinat sa protejeze dreptul la opinia intemeiata pe competenta, pedepsind in acelasi timp cu asprime prostia semeata. Ar fi mai mult decat necesar. Si ar avea mult de lucru.

Tags:
Comentarii
  • Cine scoate din programa scolara scriitorii romani: Cosbuc, Eminescu ……, in acelasi timp mentinind scriitori cu moralitate controversta si cu valoare sub cei proscrisi?
    Daca verificati veti vedea ca cei infierati de Eminescu (cititi va rog si publicistica lui), cu nume schimbate, romanizate acum, dusmanii vechi si indaratnici vor sa-l scoata si din amintirea noastra. Dar cosbuc ce le-a facut? E prea moral, e prea curat, e prea roman, zideste prea mult, trezeste prea bine! Deci vor sa-l desfiinteze!
    Dortesc sa protestez impotriva mostruozitatii ce se pregateste. Sunt pregatita sa/mi asum si consecintele. Cred ca neprietenii nostri pregatesc iar pentru romani o campanie de martirizare, asa cum au facut cu Eminescu, Labis, intelectualii romani si preotii ortodocsi. Incearca sa ne perverteasca prin media , sa otraveasca tineretul. Dar, neprietenilor!, daca Dumnezeu e cu noi, cine poate sta impotriva voastra. inca un mesaj: romania va ramine crestina!

Adauga un comentariu