Secretele istoriei

Sacrificiul uman in civilizatia geto-daca

Publicat: 27 mart. 2016

In lumea antica relatia cu divinitatea era intretinuta de ofrande si sacrificii. Sacrificiul uman era considerat jertfa suprema adusa divinitatii. In acest mod se arata veneratia dar se cerea si iertarea in fata divinitatii. Decedatul devenea un erou post mortem. Tracii, germanii, mesopotamienii, grecii, romanii, aztecii, celtii, au utilizat aceasta practica de sacrificiu uman.

Herodot a descris aceasta practica la geto-daci, care isi trimiteau un mesager la divinitate.
Mai mult, Herodot povesteste despre obiceiul funerar de a fi injunghiata sotia, dupa moartea sotului, chiar pe mormantul acestuia.

Toti prizonierii de razboi erau sacrificati in numele divinitatii. Herodot descrie credinta geto-dacilor de a fi bravi in fata mortii. Erau convinsi ca moartea este o trecere in alta lume plina de fericire.

O data la cinci ani, era jertfit unul dintre ei, prin tragere la sorti. Sacrificiul era pentru Zamolxis, pe care il rugau sa le asculte pasurile si sa aiba grija de ei.

Persoana aleasa pentru sacrificiu era aruncata de la inaltime in sageti. Daca persoana nu murea era acuzata de tradare. Operatiunea se repeta, pana cand persoana aleasa murea, potrivit efemeride.ro.

In ceea ce priveste sacrificiul femeilor, rudele de sex feminin ale decedatului se luptau intre ele, sotie, surori, mama, concubine, pentru a fi alese sa fie sacrificate pe mormantul defunctului. Era o cinste si o onoare pentru a fi desemnate.

Vezi si Confuzia intre geti si goti

Conform traditiei un barbat putea sa aiba mai multe sotii si concubine. Cea desemnata era injunghiata dupa care era arsa. Era dovada suprema a dragostei pe care o purta barbatului si divinitatii.
La Agighiol, arheologii au descoperit un mormant tumular, format din doua camere. Mormantul apartinea unui print get si sotiei sale, care a fost sacrificata dupa moartea sotului.

Vezi si DACII au ajuns in Anglia? Descoperire DE SENZATIE – VIDEO

Geto-dacii aveau un adevarat cult pentru cranii. Dupa moartea unei persoane ei pastrau craniile. Ca dovada in acest sens stau descoperirile de la Brad si Budesti, unde au fost descoperite multe cranii.
Mircea Eliade afirma in lucrarea sa, De la Zamolxis la Ghinghis Han, ca cei care erau sacrificati erau initiati in cultul zamolxian.

Sacrificiul se facea o data la cinci ani, pentru ca aceasta cifra era magica. Ea simboliza cele patru directii si una centrala catre divinitate. Un alt ritual era acela de a jertfi copii si de a pune craniile acestora sub temelia unei case sau a unui templu.

Aceste ritualuri au ramas un mister pentru istorici. Nu se cunoaste care divinitate cerea atat de mult sange. Sacrificarea se facea si in timpul verii, daca recolta era proasta. Aruncau pe holda sangele pentru a indupleca divinitatea sa dea ploaie.

La fel erau sacrificati si cei care erau banuiti de magie erau. Sacrificiul se realiza pe altare de lemn sau de piatra.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit