News Flash:

Sala Rockefeller: expozitia medicilor-pictori

11 Decembrie 2008
1020 Vizualizari | 0 Comentarii
In prestigioasa sala Rockefeller a Institutului de anatomie, sala pastrand memoria examenelor de altadata ale eminentului savant si profesor Gr. T. Popa, au expus medicii-pictori. A fost o expozitie "de moment", constituita totusi ca un reper semnificativ al festivitatilor prilejuite de sarbatorirea, in cadrul Universitatii de Medicina, a 129 de ani de invatamant medical universitar din Iasi.

Dincolo de materialele legate de specialitatile propriu-zise, manifestarile au inclus conferinte de arta, lansari de carti literare, expozitii de fotografii artistice si de pictura. S-a resuscitat astfel o permanenta - dimensiunea umanista a unei vocatii profesionale, implicit s-a intregit configuratia unui profil, al slujitorilor acesteia - un anumit tip de doctor-carturar si artist totodata, personaj cu vechi, istorice antecedente, dar caruia, regretabil, in contemporaneitate, incepe sa i se simta lipsa... Este ceea ce a initiat, dar si finalizat, intr-o deliberata orientare a acestei sarbatoriri, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae - noul rector al acestei institutii.
Distincta intre expozanti, dr. Maria Manuca afirma, la capatul a trei decenii de expozitii proprii si numeroase participari la manifestari artistice colective si de grup, o certa maturitate stilistica si o originala viziune cromatica. Lucrarile expuse vin in urma "personalelor" din tara, dar si din Venetia, Ierusalim, New York - expozitii in care s-a verificat in portret si excelente naturi statice. Semneaza realizarea copertilor sau graficii interioare a 12 carti, dar se remarca drept autoare a cinci volume de poezii; este membra, in consecinta, a Uniunii Artistilor Plastici, dar si a Uniunii Scriitorilor din Romania. Un sondaj particular al materiei o converteste pe aceasta in spirit si transfigurare, pastrand totusi o senzorialitate in care echilibrul si claritatea elaborarii interfera cu magia si visul; este o pictura de idei, dar si o relevare a claviaturii sentimentelor umane.
Dr. Liviu Adrian Ene este radical inedit in raport cu aparitiile sale anterioare; este un adevarat salt in extinderea tematicii, dar mai ales in aventurile culorii. Este un talent viguros, vizibil in aprofundarea psihologica a portretului, in orchestrarea moderna a structurilor ca si in acea discreta confluenta plastica - poezie.
Spontana in prospetimea izbucnirilor vitale, lucrarile prof. dr. Norica Forna noteaza la nivelul comunicarii directe a senzatiilor - impresiile unor peisaje coplesite termic si de lumina, intr-un dialog in care marea, vegetatia exotica si toridul solar finalizeaza un entuziasm al bucuriei de a exista.
Acelasi specific, intim echilibru, intre forme si culori, intre acordul perfect al compozitiei si dominantele de culoare in peisajele dr. Otilia Chiriac. Pitoresc delicat, dar mai ales reflexivitate.
Dematerializarea culorii din obiectul plastic retine contururi vaporoase, evanescente, impresii in lucrarile dr. Nicolae Chirana; indaratul lor - materia sublimata in impresia poetica.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013627 (s)