National

Salariatii din Negresti – Sclavii lui Comanescu

Publicat: 08 feb. 2005

•Un numar de trei fabrici din Negresti, cumparate de Constantin Comanescu la pachet, pe un pret de nimic, valoreaza zeci de miliarde lei •SC BD Filatura SA Negresti a fost cumparata cu 1,4 miliarde lei, desi persoane din interior sustin ca valoarea a fost de putin peste 500 de milioane lei •Acest lucru a avut loc desi valoarea din acte a unitatii este de 12 miliarde lei •Directoarea fabricii de fire a recunoscut ca la unitatea alaturata, tot proprietate a lui Comanescu, exista cazuri in care salariul este mai mic decat cel minim pe economie

Institutiile de combatere a coruptiei, atat de des invocate de presedintele Basescu, se pare ca au alte cazuri de cercetat, probabil cele ale unor hoti de gaini sau incercari de mituire cu o sacosa de peste, atata timp cat actele importante de coruptie sunt lasate deoparte. Cum este posibil ca un om, care detine controlul la mai multe societati comerciale aflate in pragul colapsului financiar, sa scoata din buzunarul propriu zeci de miliarde lei pentru a participa odata la cel mult doua luni la licitatii in calitate de cumparator persoana fizica? Constantin Comanescu este unul dintre cei mai importanti cumparatori ai unor firme din zona Moldovei, la care a devenit fie actionar, fie proprietar in nume propriu. In cazul firmei Selefer SA si al cantinei de la Terom SA, au fost platite sume imense, pe baza carora Comanescu a devenit proprietar, plata fiind facuta, cum s-ar spune, cu banii jos. Reporterii ZIUA de Iasi au descoperit ieri la Negresti, in judetul Vaslui, ca imaginea de investitor serios a lui Comanescu este construita pe nenorocirea unor oameni. Vom reveni in editiile viitoare cu alte informatii importante despre afacerile lui Constantin Comanescu, referitoare la modul de scoatere din contabilitatea firmelor sale a unor importante sume de bani.

Cu datorii de 2,69 miliarde lei, chiar daca acestea sunt datorii esalonate, una dintre fabricile din Negresti, judetul Vaslui, proprietatea lui Constantin Comanescu, se zbate sa mai traiasca. Salariatii au lefuri de mizerie, in timp ce patronul Comanescu isi permite sa faca lunar achizitii. Astfel, la fabricile lui Comanescu din Negresti, cei aproximativ 200 de salariati primesc salarii lunare intre 3,4 milioane lei si 4 milioane lei, in cele mai fericite cazuri. Mai mult, directorul SC BD Filatura SA Negresti a afirmat in cursul zilei de ieri ca au fost cazuri in care, la unitatea de langa fabrica de fire, in speta SC Comfil SRL, au fost primite salarii care se situeaza sub salariul minim pe economie. „Eu, din ce am auzit, cred ca a dat pe fabrica, in 2000, putin mai mult de 500 de milioane lei. Valoarea pe care o avea in evaluare era de 12 miliarde lei”, a afirmat ieri Virginia Lupuleac, directorul SC BD Filatura SA Negresti. Aceasta afirmatie surprinzatoare a directoarei de la Negresti vine ca o razbunare a faptului ca patronul Comanescu nu pare sa fie prea interesat de situatia in care se afla fabricile sale, ci doar de profit. In acest sens, directoarea Lupuleac a afirmat ca patronul grupului de firme Pieta SA nu a mai trecut din decembrie pe la Negresti. „Nu prea mai vine pe la Negresti, pentru ca noi am fost arondati cu evidentele contabile la Iasi. A fost in decembrie pe aici, dar am fost si noi cu putin timp in urma la Iasi”, a mai declarat directorul BD Filatura SA. In acelasi timp, partea teoretica a preluarii firmei a avut loc la data de 11 Iunie 2001, odata cu inchiderea ofertei publice de cumparare pentru societatea BD Filatura SA Negresti, oferta initiata de catre Constantin Comanescu la un pret de 3.000 lei/actiune. In cadrul acestei oferte au fost cumparate 477,891 actiuni, reprezentand 96.78 la suta din societate, ceea ce reprezinta in sume de bani aproximativ 1,43 miliarde lei.

Sclavie

Pentru neachitarea unor datorii la stat, conform informatiilor prezente pe adresa de Internet a Ministerului de Finante, in cazul a trei firme detinute de Comanescu, statul a declansat procedura de executare silita. Aceste firme sunt SC Comfil SRL, firma care are ca domeniu de activitate confectii si imbracaminte, BD Filatura SA, avand ca domeniu de activitate producerea de fire textile, respectiv SC Com Guard SRL, firma de paza a lui Constantin Comanescu, plantata strategic in toate locatiile pe care acesta le controleaza. De situatia dezastruoasa de la BD Filatura SA si Fabrica de Utilaj Complex (FUC) Negresti, locuitorii micului orasel din Vaslui se feresc sa vorbeasca, fiind insa mirati de modul in care controversatul om de faceri a reusit sa le controleze o mare parte din activitatea zilnica. Motivele pentru care Comanescu a reusit sa isi impuna autoritatea la Negresti sunt diverse, insa cel care primeaza este legat de situatia dezastruoasa din punct de vedere economic. Coincidenta sau nu, in anul 2001, in perioada in care Comanescu a reusit sa cumpere cele trei unitati comerciale, zona Negresti a fost declarata zona defavorizata, conditii in care patronul Comanescu a profitat la maxim de aceasta ocazie unica. Salariatii SC FUC Negresti SA muncesc in conditii greu de imaginat. Pe timp de iarna, acestia nu au nici caldura in hale si nici echipamente de protectie, conforme cu normele de protectia muncii. Mai mult, intrebata de reporterul ZIUA de Iasi daca exista persoane in unitate care sunt platite cu un salariu mai mic decat salariul minim pe economie, directoarea SC BD Filatura SA a facut o afirmatie socanta. „La noi nu sunt cazuri. Au fost si nu stiu daca mai sunt la Comfil, o luna sau doua”, a afirmat Virginia Lupuleac. Acest lucru are loc in conditiile in care cele doua firme din domeniul textil sunt practic lipite una de alta, iar comenzile nu intarzie sa apara. Mai mult decat atat, Comanescu deruleaza prin aceste unitati sume fabuloase. Cifra de afaceri a anului 2004 pentru BD Filatura SA a fost de 21,5 miliarde lei, in conditiile in care salariile trec cu greu peste trei milioane lei pentru cei 80 de angajati.
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu