News Flash:

Salariatii disponibilizati de la TEPRO intra din nou in lupta

7 Octombrie 1999
1198 Vizualizari | 0 Comentarii
•597 de fosti angajati se confrunta cu Andreiu Catoiu la Tribunalul Iasi •In prima instanta, muncitorii au avut cistig de cauza

Astazi va fi reluat procesul deschis de cei 597 de fosti angajati ai SC TEPRO SA impotriva actrualei conduceri a firmei, reprezentata de directorul general Andreiu Catoiu. Acuzatia principala o constituie nerespectarea contractului colectiv de munca.
Fostul lider de sindicat, Dan Andronache, este acuzat de catre Biroul Executiv al sindicatului, condus de Virgil Sahleanu, ca ar fi semnat un act prin care se declara de acord cu disponibilizarea a 1.278 de angajati, fara a avea acordul conducerii sindicatului. In consecinta, o prima "transa" de 702 de salariati a fost disponibilizata; 597 dintre acestia au intetat procese conducerii.
Primul termen a dat cistig de cauza reclamantilor, in decizia primei instante (din 30 iulie 1999) dispunindu-se "anularea dispozitiei de desfacere a contractului de munca cu reintegrarea pe postul avut anterior si cu plata diferentei de salariu de care a fost frustrat de la desfacerea contractului de munca si pina la reintegrarea efectiva pe post". In urma acestei decizii, conducerea de la TEPRO a facut recurs, cerind, in acelasi timp, stramutarea procesului intr-o alta localitate. Acest lucru nu a fost posibil, noile termene urmind a se judeca la Tribunalul din Iasi.
Fostii salariati au contestat, in principal, incalcarea articolului 130, punctul 1, litera a din Codul Muncii, in care se precizeaza ca un program de restructurare trebuie sa cuprinda un program de productie pe anul in curs (respectiv pe 1999), proportional cu noile dimensiuni ale personalului, situatia fluxurilor financiare, din care trebuia sa decurga imposibilitatea achitarii salariilor in conditiile anterioare restructurarii, precum si fundamentele tehnico-economice ale necesitatii reducerii personalului cu un numar de 597 de persoane.
Sugestiva pentru actuala situatie in care se gaseste TEPRO SA este pozitia pe care firma a ocupat-o in topul firmelor pe 1998, in ceea ce priveste ierarhia celor mai buni exportatori. Daca in 1997, TEPRO SA ocupa prima pozitie in aceasta ierarhie, pe anul 1998 nu se mai regaseste in primii zece. Mai mult, in urma unui control al Directiei de Control Financiar si Fiscal Iasi, acestei unitati i-au fost aplicate 16 amenzi contraventionale, in valoare totala de 2,7 miliarde de lei, pentru nerepatrierea veniturilor obtinute in urma activitatii de export. Pe de alta parte, calcularea impozitului pe profit pe anul 1997 s-a dovedit a fi defectuoasa, rezultind o diferenta la impozitul pe profit, in urma controlului efectuat, de aproximativ 900 milioane de lei.
Cum instanta a dat cistig de cauza la primul termen fostilor salariati, este de asteptat ca aceasta decizie sa fie confirmata si la nivelul Tribunalului. Cu toate acestea, intr-o conferinta de presa desfasurata recent, membri din Biroul Executiv al Sindicatului liber TEPRO, sindicat nerecunoscut de catre directorul general Andreiu Catoiu, au afirmat ca surse din cadrul actualei conduceri administrative a societatii au sustinut ca reangajarea pe o perioada nedeterminata a celor disponibilizati nu este posibila in acest moment, indiferent de ceea ce vor hotari instantele de judecata.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014156 (s)