News Flash:

Salarii academice, platite din veniturile proprii ale universitatilor

18 Iunie 2009
1689 Vizualizari | 1 Comentarii
Salarii academice platite din veniturile proprii ale universitatilor
• Cadrele didactice de la UMF isi vor primi astazi salariile pentru luna mai, cu patru zile intarziere, din venituri proprii, deoarece Ministerul Finantelor Publice nu a semnat fila de buget catre Ministerul Educatiei • Este posibil ca abia in perioada 25-27 iunie sa fie virati banii catre Ministerul Educatiei • Conducerea UMF a facut un fond de rezerva, tot din venituri proprii, pentru a asigura salariile profesorilor pana la 1 ianuarie 2010 • Salariile pentru plata concediilor de vara vor fi achitate luna de luna la toate universitatile • Atat conducerea de la Cuza, cat si cea de la Universitatea Tehnica nu sunt de acord sa plateasca salariile angajatilor din venituri proprii


Profesorii universitari din Iasi nu si-au primit salariile pentru luna mai, deoarece Ministerul Finantelor Publice nu a virat banii in contul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI). Conform celor precizate de unii dintre rectorii universitatilor iesene, este posibil ca fila de buget sa fie semnata de catre Ministerul Finantelor Publice undeva intre perioada 25-27 iunie. Asta ar insemna ca profesorii universitari sa-si primeasca salariile pentru luna mai cu foarte mare intarziere, cam la inceputul lunii iulie. Cadrele didactice din institutiile de invatamant superior si personalul nedidactic trebuiau sa primeasca salariile in data de 15 iunie. Exista posibilitatea ca pe perioada verii, cand invatamantul este in vacanta, personalul sa nu mai primeasca anticipat salariile pentru intreaga perioada de vacanta, ci lunar. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr.T. Popa, prof. dr. Vasile Astarastoae, a decis, impreuna cu biroul Senat, ca salariile sa fie virate astazi pe cardurile profesorilor din venituri proprii. Acesta a precizat ca pentru lunile urmatoare, salariile vor fi acordate lunar, tot din venituri proprii, pana cand situatia dintre Ministerul Finantelor Publice si MECI se va rezolva. Pentru a evita intarzierea salariilor, conducerea UMF va face o rezerva de bani din venituri proprii pentru ca lefurile sa poata fi achitate luna de luna, pana la 1 ianuarie 2010. "Ministerul de Finante nu a semnat fila de buget pentru Ministerul Educatiei si nu a virat banii. Am luat decizia ca maine (astazi - n.r.), din venituri proprii, sa viram pe cardurile profesorilor salariile pentru luna mai. Este o gaura pentru noi. Deja s-a intarziat mult plata salariilor. Am inteles ca fila de buget va fi semnata intre 25 si 27 iunie, ceea ce ar fi insemnat sa dam salariile pentru luna mai pe la 1 iulie. Am facut o esalonare si salariile pentru perioada de concedii pe vara vor fi acordate lunar, din fonduri proprii. Deja am facut o rezerva de bani pentru a putea acoperi salariile din venituri proprii pana la 1 ianuarie 2010. Nu se stie ce se mai poate intampla", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF.

Cuza nu plateste din venituri proprii

Conducerea Universitatii Al. I. Cuza nu este de acord ca salariile sa fie acordate din venituri proprii. Profesorii vor fi obligati sa astepte lefurile pana cand MECI va primi fondurile de la Ministerul Finantelor. "Pana in acest an, alocatia bugetara pentru plata salariilor pe vara era acordata in luna iunie si banii se plateau pana la sfarsitul acestei luni. In acest an, pentru ca Ministerul de Finante nu are suficienta disponibilitate pentru a vira banii, s-a decis ca plata salariilor pe concedii sa se faca in fiecare luna. Pe luna mai noi am achitat salariile. A existat ideea Ministerului de Finante ca toate institutiile publice sa cheltuie bani cu plata salariilor din venituri proprii. Aceste venituri nu sunt ale statului. Noi nu vrem sa platim din fondurile proprii salariile. Acesti bani vrem sa-i cheltuim pentru investitii, achizitii de aparatura", a declarat Vasile Isan, rectorul Universitatii Cuza.
La Universitatea Tehnica Gh. Asachi, situatia este similara cu cea de la Universitatea Cuza. Salariile pentru luna mai au fost achitate, urmand ca banii pentru lunile urmatoare sa fie virati lunar si nu in avans, cum s-a intamplat in fiecare an. "Deocamdata, salariile la Universitatea Tehnica s-au platit integral pe 14 iunie. Daca pana acum exista varianta platii in avans pentru banii concediului de vara, acum vor fi acordati lunar. Asteptam alocatiile bugetare, chiar daca acestea vin cu intarziere. Nu vom acorda din fonduri proprii bani pentru salarii", a spus Alexandru Salceanu, purtatorul de cuvant al Universitatii Tehnice.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Vasile  | #72163
Numai ca la UMF, au uitat sa vireze si banii, asa ca ne-am ales doar cu hotarirea, salariile, mai va.Se pare ca cei din Senatul UMF nu au griji financiare, asa ca nu mai conteaza prostimea.Si vreti performanta. Huo.!!!!!!!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2962 (s) | 24 queries | Mysql time :0.171752 (s)