National

Salariile bugetarilor cresc. Ce angajați fac excepție

Publicat: 05 aug. 2022
infografică analiză economică
Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru angajaţii la stat

Guvernul pregătește noi majorări salariale pentru angajaţii la stat. Sunt exceptaţi de la creşterea salarială demnitarii şi angajaţii din administrația publică locală.

Majorările vor fi valabile începând cu luna august 2022 şi se fac din cauza scăderii semnificative a puterii de cumpărare care are un impact puternic asupra standardelor de viață ale populației, potrivit profit.ro.

Printre altele, Executivul pregătește creşterea salariului de bază de 15% pentru funcționarii publici și personalul contractual din Ministerului Culturii și Ministerului Transporturilor, a personalului din cadrul instituțiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum și a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere.

În plus, Guvernul mai pregăteşte acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru personalul de la Institutul Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.

Și Guvernul din Republica Moldova promite salarii mai mari și ajutoare unice pentru bugetari și pensionari

Angajații din sectorul public din Republica Moldova care au salarii mai mici de 15.000 de lei vor primi, la toamnă, un ajutor unic în valoare de 3.000 de lei, iar vârstnicii cu pensii sub 5.000 de lei – un ajutor unic de 1.500 de lei. Alocația lunară pentru copii va fi majorată până la 1.000 de lei.

Este vorba de o serie de măsuri guvernamentale pentru ajutorarea salariaților cu copii și a pensionarilor, pe fondul creșterii prețurilor, anunțate de premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

În sectorul public, salariile vor fi majorate cu 6%. De asemenea, statul va veni în ajutorul antreprenorilor, compensându-le creșterea ratelor de dobândă.

„Pe de o parte, vrem să ajutăm agenții economici, să ne asigurăm că avem locuri de muncă, pe de altă parte, este o măsură care să tempereze creșterea prețurilor, pentru că, luând credite mai scumpe, antreprenorii le transferă în costul produselor”, a explicat într-o emisiune radio șefa guvernului, citată de IPN.

În ajun, Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat scumpirea creditelor, motivând astfel încercarea de a limita inflația. Joi, 4 august BNM a ridicat la un nivel de 21,50% rata de bază a dobânzii aplicată la principalele operațiuni de politică monetară.

Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 32% în R. Moldova, arată cele mai recente date publicate de Biroul Național de Statistică. Majorarea prețurilor este o consecință a crizei economice și energetice mondiale, afirmă autoritățile.
Comentarii
  • La noi cei care facem curățenie în școli nu ne mai măriți salariul de atîta ani, ce facem cu ce trăim numai la dascăli s a mărit salariile noua nu?

  • Suntem conduși de niște incompetenți cei care lucrează în administrația publică locală oare nu sunt afectați de inflație și de creșterea preturilor ???sunteți praf,de ce sunt asociați cu demnitarii ,există grad de comparație???

Adauga un comentariu