National

Salariile bugetarilor vor include o parte variabila

Publicat: 07 iul. 2013
1

@ Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala

Salariile bugetarilor vor include atat o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva un document oficial. Salarizarea va include in continuare o limita minima si una maxima, dar va fi acordata si o suma care va varia in functie de performanta profesionala individuala.
„Avand in vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecarui sector bugetar (invatamant, sanatate, aparare, justitie, politie, functie publica, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care sa se reglementeze salarizarea categoriilor de personal intre o limita minima si o limita maxima, acordarea unei parti variabile in functie de performantele profesionale individuale si incadrarea in cheltuielile de personal alocate fiecarui ordonator principal de credite”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
In document se arata ca prin Legea-cadru redactata in urma cu trei ani, s-a urmarit stabilirea unui raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 15, limitarea numarului de clase de salarizare la 110 si plafonarea primelor si sporurilor la maximum 30% din salariul de baza. Din cauza constrangerilor financiare, insa, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel ca au ramas aceleasi dezechilibre, cu un raport intre salariul de baza minim si cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 de clase de salarizare si o pondere a sporurilor si primelor de 51% din castigul salarial.
Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborarii bugetului pentru acest an, numarul total de angajati din sectorul bugetar se ridica la 1,187 milioane persoane.
In urma cu trei saptamani, agentia MEDIAFAX a anuntat, citand un document guvernamental, ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi. Prin noua lege a salarizarii personalului platit din fonduri publice pregatita de Guvern pentru 2014 si anii urmatori, salariile de baza pentru fiecare clasa de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I in valoare de 800 lei, corespunzator salariul minim brut pe tara de la 1 iulie, si coeficientii de ierarhizare existenti, iar diferenta dintre doua clase de salarizare succesive va fi pastrata la 2,5%.
Tot prin noua lege a salarizarii, cuantumul sporurilor, primelor, compensatiilor si indemnizatiilor va fi stabilit astfel incat, impreuna cu salariile de baza, sa nu depaseasca cresterile salariale prevazute pentru fiecare an in parte prin legile anuale speciale.
Pentru personalul incadrat pe studii medii care absolva studii superioare se va asigura la promovare cel putin clasa de salarizare detinuta anterior, aferenta gradatiei avute.

Ce spun sindicatele

Salariile din sectorul bugetar ar trebui sa se bazeze pe un principiu de fond, cel care se refera la munca egala – salarii egale, considera presedintele CNS „Cartel Alpha”, Bogdan Hossu. „Problema de fond a unui sistem de salarizare, mai ales in sectorul bugetar, este ca trebuie sa se bazeze pe un principiu de fond – la munca egala, salarii egale. Adica, daca am un functionar sau un contractual din comuna X, la acelasi volum de munca trebuie sa aiba aceeasi salarizare, si la aceeasi munca prestata, cu un altul, din alta comuna. In momentul in care se discuta un nou sistem de salarizare, si se pare va fi facut pe genunchi, ca de obicei, in pripa, pentru ca, in momentul in care se doreste sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2014, este pe genunchi. V-as reaminti ca la vechiul sistem s-a lucrat peste un an de zile, cu expertii Bancii Mondiale si experti ai Fondului Monetar International, pentru a face criteriile de competenta care ar trebui introduse”, a apreciat Hossu, la postul RTV, rugat sa comenteze informatiile privind stabilirea salariilor in sectorul bugetar pe criterii de performanta.

Adauga un comentariu