Eveniment-Social

Salariile medicilor trebuie completate cu bani de la autoritatile locale

Publicat: 02 mart. 2011

@ Plata medicilor in functie de performanta va crea vrajba intre acestia, sunt de parere unele cadre medicale @ Ministerul intentioneaza ca o parte din banii alocati pentru plata doctorilor in functie de performanta sa fie asigurata din bugetul autoritatilor locale @ „Asta inseamna vrajba intre medici. O consider masura de rea vointa din partea ministerului. In lumea civilizata salariile medicilor din spitalele publice sunt fixe”, a declarat dr. Vlad Gheorghita, director medical la Maternitatea Elena Doamna

Ministerul Sanatatii vrea ca medicii sa fie platiti suplimentar in functie de performanta, iar o parte din bani sa fie alocati de consiliile judetene si locale. Astfel, ministerul vrea sa initieze un program pilot de finantare suplimentara a medicilor din spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale, cu bani din bugetul administratiei locale sau judetene. „Am rugat conducatorii Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene si pe cei din Asociatia Municipiilor din Romania sa ne transmita, pâna la data de 15 martie, punctul de vedere cu privire la acest demers. Am unele semnale ca exista autoritati locale care vor sa se implice si sa gaseasca solutii pentru plata medicilor în functie de performanta si de aprecierea pacientilor. Sigur ca nu toate autoritatile locale vor sustine un astfel de program, dar va fi un început. Nu am renuntat la ideea de a plati personalul medical în functie de performanta. Cred, în continuare, ca avem un corp medical bine pregatit, cu medici care fac performanta si care, pentru aceasta, merita venituri suplimentare„, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Vrajba intre medici

O parte dintre medici nu sunt de acord sa fie platiti in functie de performanta, pentru ca se va deschide cutia Pandorei si se va crea vrajba intre medici. „Am auzit ca ministrul doreste ca medicii sa fie platiti in functie de performanta, ceea ce mi se pare o prostie. Se deschide, astfel, cutia Pandorei. Asta inseamna vrajba intre medici. O consider masura de rea vointa din partea ministerului. De asemenea, am auzit ca si presedintele Basescu sustine aceasta idee. In lumea civilizata salariile medicilor din spitalele publice sunt fixe. Pacientul, cand vine intr-un spital public, cere o consultatie. Daca doreste sa mearga la un medic anume, se duce la cabinetul sau privat. In cazul in care aceasta idee va fi pusa in practica, se va ajunge ca medicii sa ia pacientii unii de la altii. Cred ca exista si situatii in care un medic nu isi face treaba, dar aceste masuri trebuie sa le ia conduceea„, a declarat dr. Vlad Gheorghita, director medical la Maternitatea Elena Doamna.

Care sunt criteriile de performanta?

Pe de alta parte, medicii au tinut sa precizeze ca, in strainatate, pentru a nu exista discutii intre medici, in clinicile private, cadrele medicale au cazut de acord sa imparta in mod egal banii. „Care sunt aceste criterii de performanta? Orice criteriu este subiectiv. In Vest exista spitale, clinici private unde medicii au hotarat ca veniturile sa fie impartite in mod egal. Nu vad cum s-ar putea plati la noi medicii in functie de performanta. Sunt luni in care un medic poate sa aiba sapte – opt operatii si sunt luni in care poate sa aiba o singura interventie. Asta inseamna ca nu face performanta? In ceea ce priveste completarea salariilor din bugetul autoritatilor locale, mi se pare o idee buna, daca exista fonduri. Conform legislatiei actuale, salariile medicilor sunt platite din sumele decontate de Casa de Asigurari de Sanatate din plata serviciilor medicale pe care le efectueaza fiecare spital. Deci, noi suntem platiti din banii asiguratilor. Si in alte tari, la spitalele publice, este la fel„, a spus dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie).
Daca autoritatile locale sunt dispuse sa sustina un astfel de program, Ministerul Sanatatii ar putea initia din luna mai un proiect de act normativ ce va crea cadrul legal necesar.loading...

Comentarii
  • vrajba intre medici a facut si tatsu lui gheorghita,pe multi a bagat la zdup..asa ca isi cunoaste „meseria” de securist..

  • „in lumea civilizata sunt salarii fixe la spitalele de stat” . Serios? De cate ori a vazut dr Gheorghitza lumea civilizata?? Sotia mea lucreaza la stat , nu intr-un spital ci intr-un minister , este cartograf geospatial si acolo sunt nivele de incadrare functie de experientza , complexitatea lucrarilor si pricepere. Chestiunea la Romani este alta. Ei nu pot fi fair play. Vor aparea fenomene de pila si spaga cand e vorba de evaluarea muncii doctorilor caci Romanii doar asta pot sa ” produca” la ora actuala, pila si spaga , cele mai autentice „produse” ale acestui popor de kkt.
    George Smadu, Perth , Australia

  • criteriile de performanta vor fi stablite de creierul sobolanului cenusiu,prietenul de suflet al domnului director…el taie si spanzura in elena doamna.asa e la romani.

  • bai hahalerelor auziti la pitigoiu asta,cartograf geospatial in rominia,ce dracu face asta ,umbla probabil tot timpul cu capul in nori,si e platita dupa experienta,pricepere si lucrari complexe;halal meserie si ce mai cercetari complexe face asta in rominia;evident ca taie frunze la catei.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit