News Flash:

Salariile profesorilor, reduse cu pana la 60%

18 Septembrie 2010
1264 Vizualizari | 0 Comentarii
• Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca noua Lege unica de salarizare în sistemul bugetar taie, din nou, veniturile profesorilor, iar cadrele didactice din mediul rural vor primi venituri reduse cu pana la 60 la suta, creandu-se confuzie în momentul aplicarii ei

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant sustine ca noua Lege unica de salarizare în sistemul bugetar taie, din nou, veniturile profesorilor. "Potrivit noii legi de salarizare în sistemul bugetar, care se va aplica din 2011, sporul de rural a fost diminuat de la 5-80 la suta din salariu (cat era prevazut în Legea privind statutul personalului didactic), la 5-20 la suta din salariu. Daca în 2010 diferenta procentuala a fost acoperita prin sume compensatorii, în 2011 aceasta prevedere a fost eliminata. In consecinta, cadrelor didactice care primeau spor de rural de peste 20 la suta din salariu, nu li se mai acorda plati compensatorii. Reamintim Guvernului ca acest spor se acorda pentru a atrage personal calificat în mediul rural", explica FSLI, citata de Mediafax. In proiectul de lege privind aplicarea în anul 2011 a Legii cadru, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, apar, în acelasi articol, prevederi care se contrazic, subliniaza sursa citata.
"Potrivit Art. 2., a), în 2011, salariul de baza se calculeaza prin înmultirea valorii coeficientului 1 (640 de lei) cu valoarea coeficientilor de ierarhizare prevazuti pentru fiecare functie din sistemul public. La acelasi articol, literele c) si d), salariul de baza din 2011 este egal cu cel aplicat la data de 31 decembrie 2010, respectiv cel diminuat cu 25 la suta", indica federatia.
In concluzie, sustine federatia, în ciuda negocierilor purtate, pana acum, cu reprezentantii Guvernului si a calculelor facute, nici anul viitor Executivul nu va fi în stare sa aplice legea unica de salarizare în sistemul bugetar. Salariile de baza, care se vor aplica, vor fi tot cele reduse cu 25 la suta, dar la care se adauga un coeficient de corectie. Valoarea acestui coeficient nu va putea acoperi suma redusa din salariu.
De exemplu, un profesor, grad I, vechime 25-30 de ani, care avea salariul de baza, în 2010, înainte de taierea cu 25%, are 2.365 lei; în 2010, dupa reducerea de 25 la suta - 1.774 lei; în 2011, varianta 640 lei x 3,79 (coeficientul de ierarhizare), va determina un salariu de 2.427 lei; în 2011, varianta care se va aplica: salariul din decembrie 2010 x transa de corectie, adica 1.916 lei. "Legea unica de salarizare în sistemul bugetar plaseaza, din nou, cadrele didactice în partea inferioara a grilei de salarizare. Coeficientul maxim de salarizare acordat în învatamantul preuniversitar este cel al unui profesor de grad I, cu 40 de ani vechime, respectiv 4,4. Potrivit grilei unice de salarizare, un astfel de profesor este inferior unui secretar din primaria unei comune, cu cel mult trei mii de locuitori, sau unui sef birou din aceeasi institutie, carora le revine un coeficient de salarizare de 5,23. Nu contestam pregatirea profesionala a acestor angajati si nici importanta si responsabilitatea functiei pe care o au, dar atragem atentia Guvernului ca este inadmisibil ca oamenii valorosi, cu experienta de zeci de ani în învatamant, sa fie încadrati în partea inferioara a grilei de salarizare. Totodata, reamintim Guvernului ca învatamantul nu poate deveni un mediu atractiv pentru tineri, în conditiile în care un profesor debutant este încadrat cu un coeficient de salarizare de doar 1,9", spune federatia. FSLI solicita ministrului Muncii si ministrului de Finante sa reia cu responsabilitate negocierile pe legea unica de salarizare, sa corecteze greselile care apar în acest text de lege, sa acorde sume compensatorii si în 2011, pentru diminuarea sporului de rural si sa modifice grila unica de salarizare pentru personalul didactic, prin acordarea unor coeficienti de ierarhizare mai mari.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3783 (s) | 22 queries | Mysql time :0.266345 (s)