Local

Salariul unui profesor debutant – mai mic decat alocatia lunara pentru doi puscariasi

Publicat: 02 feb. 2000
1

•Greva profesorilor preuniversitari nu a imblanzit deloc guvernantii. Se pare ca reprezentantii autoritatilor au adoptat pozitia strutului: au bagat capetele in nisip si asteapta ca profesorii sa se plictiseasca si sa renunte la greva. Insa acest lucru nu se va intampla. Profesorii sunt decisi sa mearga pana la capat si sa blocheze anul scolar. Asta pentru ca au ajuns la limita. Se poate spune ca guvernul practica o politica de infometare a tuturor celor care lucreaza in invatamant. Bugetarii din acest domeniu au cel mai mic salariu si s-a ajuns ca un profesor sa castige mai putin decat o femeie de serviciu angajata la o banca. Intr-o scrisoare a cadrelor didactice de la Scoala generala „Otilia Cazimir” din Iasi, este criticat foarte dur punctul de vedere al premierului Mugur Isarescu vizavi de situatia dezastruoasa din invatamantul romanesc.

Aproape jumatate din activitate unui profesor este munca voluntara

Declaratia lui Mugur Isarescu precum ca in Romania norma didactica este mult mai mica decat in occident (exemplu – in Germania, norma didactica este 25 de ore, in Romania este de 18 ore) a produs multa indignare in randul profesorilor. Intr-o scrisoare catre Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi, profesorii de la Scoala generala „Otilia Cazimir” Iasi eplica care sunt diferentele dintre profesorii din Germania si cei din Romania. In Germania, norma didactica este mai mare pentru ca acolo sunt luate in consideratie si orele pe care profesorul le aloca pentru pregatirea lectiilor, pentru planificari si corectatul lucrarilor. La toate acestea se adauga faptul ca in Germania orice alte activitati ale profesorului – consilii profesorale, sedinte cu parintii etc. – sunt platite separat.

In Romania, profesorul nu este platit pentru planificari, timpul de pregatire al lectiei pentru a doua zi, corectarea lucrarilor, sedinte cu parintii, consilii profesorale etc. Toate acestea profesorul roman le face gratis si este de fapt munca voluntara. La care se mai adauga semnarea carnetelor de alocatii. „In cazul in care profesorii nu s-ar mai ocupa de carnetele de alocatii, ar trebui platiti functionari bancari pentru acest lucru. Si va dati seama ca functionarii bancari nu pot fi platiti cu un salariu de profesor. Dar, daca profesorul roman munceste degeaba, de ce n-ar face statul economie pe spinarea acestuia?”, s-a intrebat profesorul Egmond Dulman, de la Scoala Otilia CazimirIasi, unul dintre semnatarii protestului.

Profesorul roman trebuie sa scoata bani din buzunar daca vrea sa aiba o activitate normala

In ultimul timp, profesorul roman mai trebuie sa aduca si bani de acasa daca vrea sa-si desfasoare activitatea in conditii cat de cat normale. In scoli nu s-au mai primit de multi ani materiale didactice – planse, harti, etc. Asa ca acestea sunt facute sau cumparate cu bani de la profesori si elevi. „Ca sa nu mai punem la socoteala toata hartia pe care o consumam zilnic cu planurile de lectii si planificarile necesare. Si acestia sunt bani pe care ii dam din buzunarele noastre pentru ca sa ne putem face orele. Cine ne deconteaza acesti bani?”, mai spune profesor Egmond Dulman. Si daca tot s-a facut comparatia cu Germania, Mugur Isarescu ar fi trebuit sa spuna ca acolo un profesor preda la o clasa cu cel mult 15 elevi, fata un profesor roman care are in clasa cel putin 25 de elevi. Deci, oricum, efortul unui profesor roman este mult mai mare. Insa salariul este mult mai mic”, precizeaza profesorii de la Scoala generala „Otilia Cazimir” in protestul trimis catre USLIP Iasi.

Salariul unui profesor debutant este mai mic decat alocatia lunara pentru doi puscariasi

Cea mai mare durere actuala a profesorilor romani este salarizarea. Lefurile cadrelor didactice din Romania nu au mai fost majorate de aproape doi ani. Un profesor cu gradul II, cu vechime de 20 de ani, castiga 1.370.000 de lei pe luna. Un profesor cu gradul I, cu peste 20 de ani vechime in invatamant, castiga 1.400.000 de lei pe luna. Cel mai putin castiga un profesor debutant – 800.000 de lei pe luna. Adica atat cat cheltuie statul pentru intretinerea a doi puscariasi intr-o luna, puscariasi care nu muncesc.

„Domnul Isarescu a mai uitat sa spuna ca un profesor in Germania castiga in jur de 3.000 de marci pe luna. Un profesor in Romania are 50 – 100 de dolari pe luna. Daca castigi un milion si jumatate pe luna esti un caz fericit. Cel mai greu este in familiile in care ambii soti lucreaza in invatamant. Iar daca amandoi sunt debutanti, deci castiga in total 1,6 milioane pe luna, este dezastruos. Si daca mai au si copii, eu personal nu inteleg cum rezista cand numai intretinerea ajunge la un milion pe luna. De meditatii nici nu se pune problema. Ce parinti accepta un debutant ca meditator pentru copilul lor ? Si apoi meditatii dau doar profesorii de romana, matematica si cei de limbi moderne”, a mai precizat profesor Egmond Dulman.

Parintii nu mai sunt interesati de meditatii

„Meditatiile nu mai reprezinta un venit sigur. Din cate stiu, parintii incearca sa faca economii. Doresc doar o sedinta de meditatie pe luna, in care profesorul sa testeze elevul si sa-l indrume. Examenul de capacitate este usor, admiterea la liceu se face pe baza de concurs de dosare, iar la facultate este aproape peste tot acelasi sistem de admitere. Asa ca parintii nu mai sunt interesati foarte mult sa-si dea copiii la meditatii. Iar daca mai sunt cazuri in care parintii doresc totusi sa-si mediteze copiii, apeleaza la profesori cu renume.

De aceea, cei mai multi profesori nu au venituri suplimentare din meditatii si traiesc doar din salariile de dascali. Care sunt foarte mici”, a spus Camelia Gavrila, inspector scolar al ISJ Iasi. „Profesorul a ajuns un fel de cersetor. Munceste mai mult din constiinta. Dar am ajuns si noi la o limita. Sa nu ne creada domnul Isarescu niste prosti care nu stiu cum se munceste si traieste in Occident. Nu mai putem fi pacaliti cu promisiuni si inculpari de genul – profesorul din Romania munceste cel mai putin”, a incheiat profesor Egmond Dulman.

Guvernantii si MEN trateaza sindicalistii cu indiferenta

Guvernul nu da insa nici un semn ca ar fi dispus sa rezolve revendicarile profesorilor. Dupa o saptamana de greva generala in invatamant si negocieri cu strigaturi si amenintari pentru a intimida protestele dascalilor, rezultatele au fost demisia ministrului Andrei Marga si promisiuni ca totul va fi bine. In ceea ce priveste demisia pe care Andrei Marga a prezentat-o joia trecuta, nu se stie nici pana acum daca aceasta a fost acceptata sau daca si-o va retrage. Ministrul s-a invaluit intr-o tacere inexplicabila. „Nu am mai primit nici un ordin din partea ministrului Andrei Marga sau vreo precizare cu privire la demisia sa”, a spus Camelia Gavrila. Se pare ca tacerea lui Andrei Marga a fost luata drept exemplu de subordonatii sai, care nu au dat nici un semn de viata sindicalistilor din invatamant.

Inca de lunea aceasta, reprezentantii sindicatelor din invatamant trebuiau sa inceapa negocierile cu MEN. Insa pana in prezent ministerul nu a dat semne ca ar vrea sa mai negocieze cu sindicatele. „Suntem uimiti de indiferenta cu care ne-au tratat guvernul si Ministerul Educatiei Nationale. Ieri am avut o intrevedere cu consilierii presedintelui Emil Constantinescu care ne-au promis ca acesta va sustine problemele invatamantului in sedinta de guvern care va avea loc joi. Tot joi, seara, avem stabilita o intalnire cu reprezentantii guvernului. Speram ca pana atunci sa gaseasca solutii la revendicarile noastre, altfel vor avea parte de foarte mari probleme in invatamant, pentru ca greva generala a fost doar primul pas spre blocarea anului scolar”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele USLIP Iasi.

Profesorii universitari hotarasc vineri daca intra sau nu in greva generala

Pana in prezent nici una din revendicarile profesorilor nu a fost rezolvata – majorarea salariilor profesorilor, asigurarea prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2000 a fondurilor necesare cheltuielilor de personal, asigurarea platii salariului la timp, fara intarzieri, toate capitolele prevazute prin Legea Bugetului de Stat sa fie reactualizate trimestrial, in functie de evolutia cursului leu-dolar, prin rectificari bugetare, acordarea diferentelor la Legea 154 si al celui de-al treisprezecelea salariu conform protocoalelor semnate de guvern in 1998 si 1999, reglementarea prin Legea Bugetului de Stat a obligativitatii Administratiei Publice Locale de a aloca, in totalitate, sumele necesare pentru administrarea si functionarea unitatilor de invatamant, conform legii.

Desi aceste revendicari privesc direct si profesorii universitari, acestia nu au aderat la greva generala de la sfarsitul lunii ianuarie. „Am asteptat sa vedem rezultatul negocierilor cu guvernantii. Vineri ne vom intalni toti reprezentantii sindicatelor universitare din tara si vom decide daca intram sau nu in greva”, a precizat lector universitar Alexandru Tofan, presedintele filialei Iasi a Uniunii Sindicatelor Universitare din Romania „Alma Mater„. In cazul in care revendicarile lor nu vor fi rezolvate, profesorii preuniversitari intentioneaza ca de pe 7 februarie sa intre in greva generala pe termen nelimitat.

Adauga un comentariu