Culinar

Salată de bureți pentru iarnă, ca în Bucovina: Gustul tradițional la tine în bucătărie

Publicat: 14 dec. 2021
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Salată de bureți pentru iarnă ca în Bucovina Gustul tradițional la tine în bucătărie
Pentru a pregăti cea mai delicioasă salată din bureți, gospodinele folosesc 5 kg de opintici

În zilele de post nu există ceva mai delicios decât salata de bureți pentru iarnă ca în Bucovina. Această salată absolut fabuloasă poate fi servită și lângă o friptură suculentă. De cele mai multe ori, salata este pregătită de către gospodine din bureți adunați din pădurile Bucovinei, dintre toate, cel mai gustos fiind considerat hribul.

Toți turiștii sunt înnebuniți după ciulamaua de hribi sau ciorba de hribi, însă gospodinele caută de fiecare dată în zona Bucovinei, de unde să cumpere cei mai buni bureți pentru conserve. Acestea, folosesc și alte specii de bureți, precum râșcovii, opinticii, din care prepară cea mai gustoasă salată pentru iarnă.

mai multe borcane cu salata de bureti
Într-o oală suficient de mare, gospodinele adăugau toate ingredientele necesare baiț

Salata de bureți pentru iarnă: Ce folosesc gospodinele pentru baiț

Pentru a pregăti cea mai delicioasă salată din bureți, gospodinele folosesc 5 kg de opintici de dimensiuni mici, pe care îi spală foarte bine. Ulterior opinticii sunt curățați și fierți în apă cu un pic de sare, timp de 30-40 de minute. Gospodinele sunt atente ca bureții să se înmoaie foarte bine. Din moment ce aceștia au fiert, sunt puși la scurs după care și la răcit.

Pentru a pregăti cea mai delicioasă salată, gospodinele folosesc 3 kg de gogoșari, 1 kg de ceapă, iar pentru baiț care ajută la conservare sunt folosite 2 linguri de sare grunjoasă, 8 linguri de zahăr, o cană de oțet și 2 căni de apă. De asemenea, uneori mai sunt adăugate și 200 mil de ulei, piperul boabe și 3-4 foi de dafin.

salata din bureti
În câteva linguri de ulei, harnicele gospodine pun ceapă pe foc pentru câteva minute

După ce toate ingredientele sunt pregătite și stau la îndemâna gospodinelor pentru a fi folosite, ele pun ceapa la călit. În câteva linguri de ulei, harnicele gospodine pun ceapă pe foc pentru câteva minute. Tot ele spun că ceapa poate fi folosită și crudă pentru a prepara salată, însă este mult mai delicioasă salata din bureți pentru iarnă ca în Bucovina când ceapa adăugată este călită.

Salată de bureți pentru iarnă, ca în Bucovina: Secretele gospodinelor pentru un deliciu desăvârșit

Într-o oală suficient de mare, gospodinele adăugau toate ingredientele necesare baiț. Din moment ce apa începea să clocotească, legumele sunt puse rând pe rând în oala generoasă. De obicei, acest proces avea un ritual, întâi se puneau gogoșarii feliați și curățați de semințe, după 8-10 minute se adăuga și ceapa. Ulterior, gospodinele puneau și rondelele de morcovi la baiț pentru 10-12 minute.

Opinticii erau adăugați de fiecare dată la sfârșit, pe care gospodinele îi lăsau pentru 10-15 minute să clocotească bine. Din moment ce gospodinele terminau de opărit toate legumele, acestea erau lăsate pentru câteva minute să se odihnească. Ele erau foarte atente ca legumele să nu fie răcite de tot, amestecându-le bine.

salata din bureti
Opinticii erau adăugați de fiecare dată la sfârșit, pe care gospodinele îi lăsau pentru 10-15 minute să clocotească bine

Un moment care nu trebuie omis în pregătirea celei mai delicioase salate de bureți pentru iarnă ca în Bucovina este gustatul de sare. Sarea este un ingredient foarte important pentru obținerea unui gust perfect. Din acest motiv, gospodinele niciodată nu treceau peste acest pas. Ulterior, dacă este nevoie, ele mai adăugau din compoziție, culegând foile de dafin și boabele de ienibahar.

După ce salata este gata, gospodinele o puneau în borcanele spălate și uscate în prealabil. De obicei, acestea le sterilizau în cuptor pentru câteva minute sau pe aragaz în oala cu apă. Cea mai bună salată de bureți pentru iarna era păstrată de către gospodine în beci sau în cămară.

Dacă această salată de bureți pentru iarnă ca în Bucovina ți-a fost pe plac, cu siguranță trebuie să pregătești și salata de vinete sau zacusca de hribi ca la bunica.

salata de bureti intr-o farfurie langa un borcan cu salata de bureti
Sarea este un ingredient foarte important pentru obținerea unui gust perfect
Comentarii
  • Rețeta cu ghebe murate !!!, chiar atâta zahar, chiar steriliza borcanele „lelea Frosina din Bucovina. O glumă. Reteta, ca reteta d ghebe murate este extraordinară dar … continutul nu are prea mare legatura cu tradiția, dacă vorbim de tradiții”vechi in Bucovina ” !!!.

Adauga un comentariu