Ştii ce mai poţi face la grătar, în afară ce celebrii mici ori de ceafa de porc? Ei bine, poţi coace nişte vinete, nişte ardei, iar apoi, cu ajutorul lor, să prepari o delicioasă salată de vinete. Treaba nu e dificilă, doar cere un pic de timp şi de răbdare. Hai să vedem, aşadar, câteva reţete de salată de vinete.
Ideal ar fi să cumperi legumele de la ţărani, întrucât sunt mai gustoase, mai aromate şi, bineînţeles, mai sănătoase. Pentru un bol mai mare, cu care să îi îndestulezi pe ai casei, ai nevoie de 2-3 vinete şi de 4-5 cepe. Atât. Bineînţeles, şi un grătar şi un braţ de lemne. Îţi recomand să foloseşti lemne, nu cărbune, dacă vrei să prepari salata de vinete aşa cum se făcea pe vremea bunicii. Mai jos găseşti 3 reţete de salată de vinete. Alege-o pe cea care îţi place cel mai mult:
Sună un pic ciudat asocierea de maioneză cu vinete, dar să ştii că are un gust bun. De obicei, maioneza e folosită pentru salata boeuf. Hai totuşi să testezi şi ceva aparte.
Spală vinetele, dar nu le tăia codiţele şi nici frunzele. Dacă ai aragaz, pune vinetele pe o tavă de copt. Dacă nu, cumpără nişte discuri metalice pentru ochiurile aragazului. Pe fiecare dintre ele pune câte o vânătă. În cazul în care ai plită, curăț-o bine de murdărie, încinge-o, apoi transferă vinetele pe ea. Pe măsură ce se coc, nu e indicat să le înţepi, ca să curgă zeama. În caz contrar, la contactul sucului cu suprafaţa încinsă, va rezulta un fum groaznic, care se va răspândi în toată casa.
Din când în când, adică aproximativ o dată la 10 minute, vinetele se întorc de pe o parte pe alta. Sunt gata în momentul în care au coaja neagră şi carbonizată, iar miezul e moale. După ce s-au terminat de copt, pune-le într-o tavă uşor înclinată. La baza ei se va aduna o parte din zeama scursă din vinete.
Urmează curăţarea lor, după ce s-au răcit. Coaja carbonizată se îndepărtează foarte uşor. Nu e nevoie să le clăteşti cu apă. Tocmai pentru a păstra aroma specifică de fum, indicat este să eviţi pe cât posibil apa. Înainte de a lăsa fiecare vânătă la scurs în sită, taie-i codiţa. La final pune fiecare vânătă pe tocător de lemn şi, cu ajutorul unei linguriţe, îndepărtează fâşiile cu seminţe. După aceea, folosind un cuţit special, le poţi mărunţi.
Pune vinetele mărunţite şi gălbenuşurile într-un bol mai mare. Adaugă zeama de lămâie şi presară puţină sare. Amestecă folosind un mixer. Datorită sucului de lămâie, salata de vinete îşi va păstra culoarea frumoasă. Treptat adaugă şi ulei. La final gustă, ca să potriveşti de sare şi zeamă de lămâie. Va arăta ca o cremă pufoasă şi albicioasă.
Serveşte salata de vinete cu maioneză pe o felie de pâine prăjită, decorată cu bucăţele de ardei roşu ori cu roşii.
Pentru că suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului, îţi propun şi o reţetă clasică, fără maioneză.
Vinetele se coc după metoda clasică, prezentată la reţeta anterioară. Important de ştiut e faptul că, dacă încerci să le coci în cuptor, nu vei reuşi. Acolo, ele mai degrabă vor fierbe în suc propriu şi nici nu vor căpăta acel gust specific de fum. După ce vinetele curăţate s-au scurs de sucul amărui într-o sită, toacă-le cât mai mărunt. Foloseşte un cuţit special pentru vinete, ca să le poţi mărunţi în mai multe direcţii.
După aceea curata şi toaca mărunt ceapă. Picura un pic de ulei peste vinete, adauga ceapă, potriveşte de sare şi amesteca. Treptat, incorporează cât mai mult ulei. E posibil să fie prea mult 200 ml de ulei, de aceea e bine să-l pui treptat.
Hai să vedem cum se prepară şi o reţetă de salată de vinete cu ardei copt.
Foloseşte ardei gras roşu întrucât este mult mai dulce şi va da gust şi mai bun salatei. Coace vinetele după metoda clasică, apoi curăţă-le. La fel procedează şi cu ardeii graşi. Pune legumele, apoi, la scurs.
După ce s-au răcit şi nu mai au aşa multă zeamă, mărunțește-le pe tocătorul de lemn. Dacă îţi place ca salata să aibă consistenţa unei paste, atunci legumele pot fi mixate în blender. În cazul în care vrei să faci salata exact ca bunica, mărunţeşte legumele cu cuţitul, apoi pune-le într-un lighean. Potriveşte de piper şi sare. În timp ce amesteci în lighean cu lingura de lemn, încorporează treptat şi uleiul. Atenţie, e posibil să nu ai nevoie de 200 ml, ci de mai puţin. Salata de vinete cu ardei copţi o poţi servi cu crutoane sau pâine prăjită.
Nu e mare filosofie să pregătești ceva bun, de sezon. Totuși, nu strică să știm câteva trucuri:
Te-ai hotărât că vrei o salată și te pornești la piață? Atunci uite care sunt aspectele pe care să le iei în calcul când cumperi vinete:
Haideţi să vedem cum prepară salată de vinete vloggerița Jamila: