Titlurile zilei

Sălile de fitness din Iași, luate cu asalt! Clienții vor fi nevoiți să dea probe de urină. Patron: „O persoană obișnuită riscă să facă pușcărie”

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sălile de fitness din Iași luate cu asalt Clienții vor fi nevoiți să dea probe de urină. Patron O persoană obișnuită riscă să facă pușcărie
Clienții din Iași riscă să fie controlați în sălile de fitness

Modificarea unei legi privind traficul de substanțe dopante le dă bătăi de cap patronilor de săli de fitness din Iași. Aceștia consideră că noua lege, de fapt, suprataxează agenții economici. Mai mult, clienții obișnuiți pot fi controlați de Agenția Națională Anti-Doping dacă folosesc substanțe interzise

O lege promulgată pe data de 23 iunie 2021 a provocat nemulțumirea oamenilor de afaceri care dețin săli de fitness în Iași. Nu mai puțin de 30 de afaceri locale sunt afectate de modificarea adusă Legii nr. 104/2008, privind prevenirea și combaterea producerii și traficului ilicit de substanțe dopante cu grad mare de risc. În acest context, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) poate verifica sălile de sport, dar și clienții suspectați de consumul substanțelor interzise.

„Personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale Anti-Doping are dreptul să verifice dacă activitatea în sălile de culturism și/sau de fitness se desfășoară potrivit reglementărilor prezentei legi și, în vederea exercitării atribuțiilor de control, are acces în toate spațiile și încăperile anexe ale sălii de culturism și fitness, precum și la toate documentele necesare în vederea exercitării controlului. Agenția Națională Anti-Doping are dreptul să efectueze teste doping în rândul practicanților de culturism și/sau de fitness, cu scopul stabilirii gradului de utilizare a substanțelor dopante în sportul recreativ. Testarea doping se efectuează numai cu acordul scris al practicantului de culturism sau de fitness și cu respectarea principiului confidențialității datelor acestuia”, se arată în lege.

Patronul Weider Gym consideră că este un abuz

Radu Preduchin, patronul Weider Gym, susține că această lege va avea ca efect doar creșterea veniturilor în cadrul ANAD și că nu respectă dreptul la muncă.

„Finalitatea acestei legi înseamnă încasarea mai multor sume de bani. Aceste amenzi, taxe, revin în bugetul Agenției Naționale Anti-Doping. Legea a fost respinsă în trecut, dar a fost adoptată chiar înainte de vacanța parlamentară. Nu cred că știau toți ce au votat. Dacă ai un centru de fitness, automat trebuie să fii autorizat de Agenție. Persoana pe care o angajezi în centru trebuie să facă un curs de anti-doping care costă 500 de lei. Această persoană trebuie să fie instructor, antrenor sau profesor de sport. Astfel, se îngrădește dreptul la muncă. Mai trebuie plătită o autorizație care este valabilă 3 ani. Așadar, Agenția își face abonament la sălile de fitness”, a declarat Radu Preduchin.

Discriminare între afacerile ce dezvoltă programe sportive

Totodată, Radu Preduchin a mai spus că nu este normal ca ANAD să reglementeze o afacere privată, nefiind vorba despre pregătirea unor sportivi profesioniști.

„În ceea ce privește sălile de balet, K1 sau karate, nu se impun aceleași reguli. Este un caz unic în lume, nicăieri nu există ca o agenție să reglementeze domeniul privat. O persoană obișnuită care deține o substanță fără o hârtie riscă să facă pușcărie. Sunt firme care importă din alte țări. Ce se întâmplă cu o persoană care ia un tratament de fertilitate? Pedepsele sunt mai mari decât la drogurile de mare risc. Se dă pentru consum, îndemn și deținere”, a mai spus patronul Weider Gym.

Parlamentarii au votat în unanimitate modificarea

Camera Deputaților a adoptat legea pe data de 29 iunie 2021, când cei 308 parlamentari prezenți au votat proiectul în unanimitate. Contactat telefonic, deputatul Alexandru Kocsis, unul dintre cei care au fost de acord cu modificările, susține că modificările vin să protejeze sănătatea populației.

„Știu că erau nemulțumiri încă de la Comisie. Aceste săli de fitness sunt o formă organizată de sport. Nu înseamnă că organizatorii nu au nicio responsabilitate în momentul în care clienții își injectează tot felul de substanțe. Multe substanțe sunt contrafăcute, ce provin din Pakistan sau India. Răspunderea nu este ca pentru sportivii de performanță. Aceste substanțe pun în pericol viața. Prin aceste controale se va afla de unde vin aceste substanțe. Ca și în cazul altor substanțe, aceste tipuri de steroizi comportă niște riscuri. Legea vine în sprijinul populației, este ușor să fii dezinformat”, a precizat Alexandru Kocsis, deputat PNL de Iași.

Autoritățile din România au identificat un procent de 15 – 25 la sută dintre persoane care folosesc anabolizante.

Adauga un comentariu