Destinatii turistice

Salina Turda i-a vrajit pe englezi. E pe primul loc in clasamentul destinatiilor de vizitat 

Publicat: 15 feb. 2018
9

Englezii sunt pur si simplu vrajiti de frumusetea spectaculoasa a Salinei Turda. Dovada? Renumita publicatie The Guardian o plaseaza pe primul loc intr-un top 10 al celor mai excentrice obiective turstice ce merita vizitate.

"Pentru o experienta suprarealista, nu e nevoie sa cauti mai departe de Salina Turda. Mina adanca de 120 de metri a fost sapata in secolul al XVII-lea. Mai tarziu, a fost depozit de branza, iar, recent, a fost transformata intr-un parc tematic magic, cu roata, mini teren de golf, sala de bowling si masa de tenis. Are si un lac subteran cu barci ce pot fi inchiriate pentru explorarea minei”, scrie The Guardian.

Pe de alta parte, jurnalistii britanici mentioneaza si tarifele de vizitare avatntajoase ca un alt atu pentru cei care vor sa faca o excursie de neuitat.

Anul trecut, salina a inregistrat un numar record de vizitatori, peste 600.000, din care o treime straini. De altfel, administratorii pregatesc o investitie de circa zece milioane de euro, ce ar urma sa dubleze capacitatea salinei, potrivit turdanews.ro.

Sambata trecuta, salina a gazduit si finala Eurovision pe Romania, iar spectacolul a fost transmis si de alte televiziuni europene, tocmai datorita cadrului natural spectaculos. Joi, in salina a fost programat un meci de minihandbal.

Alte destinatii excentrice incluse in topul The Guardian sunt turnul de televiziune Zizkov, din Praga, fantanile arteziene care stropesc turistii neavizati din gradina palatului Hellbrunn, Austria sau muzeul pisicilor, din Amsterdam

An turistic foarte bun la Salina Praid, cu peste 640.000 de intrari in subteran

Salina Praid a inregistrat, pentru al doilea an consecutiv, un sezon turistic foarte bun, cu peste 640.000 de mii de coborari in subteran, printre turisti numarandu-se foarte multi cetateni din Republica Moldova, dar si din tari mai indepartate, cum ar fi Japonia sau Brazilia.

Seful Serviciului turistic si de alimentatie publica din cadrul Salinei Praid, Donath Laszlo, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca in 2017 au coborat in subteran aproximativ 281.000 de persoane, care au venit la Praid pentru tratarea unor afectiuni si circa 360.000 de turisti care doar au vizitat salina.

Printre cei care au coborat in subteran s-au numarat aproximativ 200.000 de copii.

Potrivit sursei citate, cea mai aglomerata luna a fost august, cand s-au inregistrat 160.000 de intrari in salina.

Majoritatea vizitatorilor sunt din Romania, dar sunt atrasi de frumusetile zonei si turisti din Republica Moldova, statisticile aratand ca 25% dintre cei care vin la salina sunt din aceasta tara.

De asemenea, multi turisti vin din Ungaria, dar si din tari mai indepartate, cum ar fi Japonia, Brazilia sau Israel.

Turistii care coboara in galeria de vizitare, aflata la 120 de metri adancime, beneficiaza de numeroase facilitati de relaxare, de la spatii de joaca si creatie pentru cei mici, pana la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf sau posibilitatea de servire a mesei.

Donath Laszlo a spus ca sunt persoane care vin de 10-15 ani la Salina Praid, pentru ca se simt bine si starea lor de sanatate se imbunatateste dupa ce fac tratament in subteran.

De asemenea, cei carora le place soarele vin la Praid la cel mai mare strand cu apa sarata din Romania, care apartine Societatii Nationale a Sarii si care este luat cu asalt de mii de turisti.

Datele statistice arata ca anul trecut s-au inregistrat 80.000 de intrari la strandul cu apa sarata.

Iubitorii de excursii in natura sunt invitati in apropierea comunei Praid, la "Muntele de Sare", o rezervatie geologica inclusa in zonele naturale protejate de interes national, care are aproximativ 60 de hectare si unde cresc plante extrem de rare, unele unice in Romania. 
 

Adauga un comentariu