Magazin

Salubris încurajează ieșenii să recicleze și să se adreseze Centrului Municipal de Colectare! Iată regulile pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Publicat: 04 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Salubris încurajează ieșenii să recicleze și să se adreseze Centrului Municipal de Colectare Iată regulile pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Compania municipală de salubritate încurajează ieșenii să recicleze și să se adreseze primului Centru Municipal de Colectare din țară. Persoanele care doresc să ajute la pastrarea sănătătii mediului înconjurător trebuie să respecte un set de reguli simple.

Pentru un mediu înconjurător care să ofere aer curat și sănătos și pentru o evoluție normală a anotimpurilor, fiecare om trebuie să își aducă aportul la grija față de planetă. În acest sens Salubris încurajează ieșenii să recicleze, să arunce deșeurile în locurile potrivite și să se adreseze Centrului Municipal de Colectare Iași. Acesta este primul din țară și este deschis pentru oricine dorește să transforme deșeurile în ceva folositor pentru planetă.

Compania municipală de salubritate încurajează ieșenii să recicleze

Compania de salubritate atrage atenția asupra importanței colectării selective a deșeurilor. De cele mai multe ori gunoiul, sortat și pus în locul potrivit, poate deveni o nouă resursă prețioasă, ce salvează mediul înconjurător și aduce un plus economiei.

Deșeurile se pot transforma în noi produse, deci pot constitui o nouă materie primă. Deșeurile alimentare și cele vegetale generează, prin compostare, biogaz pentru încălzire sau produse pentru fertilizare. Hârtia poate fi transformată în „hârtie nouă”, carton pentru ambalaje și hârtie de scris. Ambalajele din plastic, atât de des folosite, sunt reciclate și transformate în ghivece, țevi, matrițe de construcții, sacoșe și pungi. Deșeurile de metal sunt transformate în cuie, șuruburi, unelte, agrafe de birou și componente pentru biciclete. Echipamentele electrice ce conțin substanțe reciclabile precum fier, plastic, sticlă, fracții ce sunt ulterior transformate în alte obiecte.  Ambalajele din sticlă sunt transformate în borcane, sticle de vin, cărămizi pentru construcții și materiale izolante. Uleiul vegetal, reciclat, se transformă în biodiesel. Resturile rezultate în urma procesului de obținere a biodieselui sunt  transformate în săpun vegetal.

Cel mai important pas pentru aceste transformări este acela ca din casa fiecărui om, deșeurile, să „plece” sortate pe tipuri de deșeuri și să ajungă în pubela potrivită.

Cum este cel mai ușor și corect să fie colectate selectiv deșeurile reciclabile

Deșeurile reciclabile pot fi împărțite în două mari categorii generale, frecvente și rare.

Cele mai frecvente deșeuri întâlnite în gospodărie sunt ambalajele și produsele din plastic, hârtia și ambalajele din hârtie, ambalajele din sticlă, ambalajele metalice precum doze de aluminiu și cutii de conserve și deșeurile vegetale.  Acestea pot fi selectate direct în momentul în care ajung să nu mai fie utile și aruncate în pubelele colorate potrivite. Galben pentru plastic și metal, verde pentru sticlă și borcane din sticlă și albastru pentru hârtie, carton, maculatură și ambalajele de la suc și lapte. Deșeurile menajere se aruncă la pubela etichetată conform tipului de deșeuri.

Deșeurile rare încadrează:  bateriile, deșeurile electrice, electronice și electrocasnice, îmbrăcămintea, încălțămintea și textilele, uleiul alimentar uzat, deșeurile din construcții și deșeurile periculoase precum medicamente, solvenți și detergenți.  Acestea se recomandă a fi duse la centrele de colectare, pentru a evita impactul negativ asupra mediului înconjurător, de cele mai multe ori acestea fiind toxice.

Compania municipală de salubritate încurajează ieșenii să recicleze și să se adreseze primului Centru Municipal de Colectare din țară. Persoanele care doresc să ajute la sănătatea mediului înconjurător o pot face prin pași simpli, dar cu impact important.

Adauga un comentariu